Televizije

Tko je skandal – Dodik ili stožer?!

Nije Dodik, zbog prikupljanja političkih poena, trebao reći da je Federacija prvi val prespavala. Jeste, prespavala je. Tome svjedočimo svi mi koji živimo u Federaciji, kaže Vlaisavljević.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2020. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zar toliko zla i neljudskosti još uvijek ima u uređivanju priloga u informativnim emisijama da se izjava člana Predsjedništva BiH o Coroni trpa u 'skandal vijesti'. Skandal vijest je da je stožer smijenjen, a ne što je Dodik glasno rekao notornu činjenicu.

Zar treba najaviti da se Predsjedništvo BiH oko nečega jednoglasno dogovorilo a da to nije slučaj u drugim prilikama. Ne treba to građanima. Građanima treba informacija da su se dogovorili kako da pomognu: svima podjednako!'', napisala je na Facebooku savjetnica u ministarstvu civilnih poslova BiH Sanja Vlaisavljević.

''Zar i u ovoj situaciji, nikada težoj za građane BiH, težoj i od prethodnog rata u kojem su svi znali odakle im prijeti neprijatelj, entitetski javni servis može najavljivati prilog o Coroni sa političkom dimenzijom?! Nije Dodik, zbog prikupljanja političkih poena, trebao reći da je Federacija prvi val prespavala. Jeste, prespavala je. Tome svjedočimo svi mi koji živimo u Federaciji.

Dokaz tome jeste smjena Federalnog kriznog stožera! Koja je to bruka, koja sramota da su ih smijenili zbog neučinkovitog rada, neiskazivanja potreba, riječju javašluka! Kada? U vrijeme proglašenja pandemije i širenja zaraze u BiH. Evo i jutros, dok ovo pišem, iz civilne zaštite Konjic stiže vapaj. I ne treba Dodik reći da je tamo apokaliptično stanje. Fadil Tatar iz civilne zaštite to govori'', navodi Vlaisavljević.


''Je li Republici Srpskoj tužilaštvo pokrenulo postupke protiv neodgovornih ili je to, pak, u Federaciji? Jesu li u RS radili kafići i javni prijevoz duže nego u FBiH? Neki dan gotovo plačući iz Unsko Sanskog kantona mole za pomoć, mole za testove, za bilo što. Mole javno preko TV. Ignoriraju ih baš kao i Konjic danas? Samo jedan centar je epicentar svih testova i svih analiza. Zašto? Zašto, recimo, Rijad Konjhodžić koji je vrhunski ekspert nije angažiran da pomogne? Čovjek nudi pomoć, ali je ignoriran.

E nije li to politika prije nego Dodikova izjava? Konjhodžić objašnjava kako se može na mnogo efikasniji način vršiti testiranje nego se to sada radi?!? „Samo jedan aparat u laboratoriji može obraditi 2.000 testova dnevno, a država kupuje aparate koji izbacuju do 100 testova dnevno! Kupujemo aparate a ne kupujemo testove, nema logike! Jedan test košta 50 maraka, imamo pare, 30 miliona, zašto se ne kupuju?

Testirano je oko 300 ljudi, pozitivno 33 - znači, malo testiranih a mnogo pozitivnih!!! Stopa zaraze veća od deset posto?! To je previše! Treba više testirati! Novi, brzi testovi na koronu, na Zapadu, su nepouzdani! Molekularno testiranje pokazuje zarazu samo 24 sata nakon!

Testiranje se ne može provoditi na slijepo! Vrijeme je da promijenimo doktrinu, organizaciju kriznih štabova, ja se nudim, mi se nudimo, nas niko ne zove!”'', stoji u statusu.

Vlaisavljević se pita ''zašto netko ne želi čuti glas jednog od najvećih stručnjaka ne samo u BiH nego i regiji? Je li on bio u starom stožeru? Je li možda u novom???''.

Navodi kako ''ljudi mole putem medija da ih testiraju, a oni koji testove drže u svojim rukama šute o tomu''.

''Ne politizirajte Coronu nego slušajte jedni druge, preuzimajte jedni od drugih. Suzdržite se skandala u vezi sa Coronom. Gledanost vam je ionako velika ne zato što imate, već uhodane, 'skandal' emisije nego što su građani izbezumljeni i isprepadani'', navela je, između ostalog, Vlaisavljević.

Kopirati
Drag cursor here to close