od 17. do 28. travnja

Tjedan sudske nagodbe u BiH

Vijesti / Flash | 17. 04. 2017. u 11:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudovi pozivaju sve zainteresirane stranke čiji se predmeti vode u pvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima da iskoriste priliku i od 17. do 28. travnja svoj predmet riješe sudskom nagodbom.

U tom periodu, a na inicijativu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), u sudovima će se održavati 'Tjedan sudske nagodbe' s ciljem rješavanja što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku koji je ekonomičniji i brži za stranke.

Tijekom dva tjedna suci prvostupanjskih i drugostpunjaskih sudova će izdvojiti vrijeme u odnosu na svoje redovne radne obaveze, koje će posvetiti isključivo strankama koje žele svoj spor riješiti sudskom nagodbom.

Stranke koje su zainteresirane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom obratiti svom sudu ili postupajućem sucu te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe.

Postupajući szdac će u skladu sa prijedlogom i voljom stranaka i odredbama Zakona o parničnom postupku, tijekom cijelog postupka nastojati da spor riješi nagodbom.

U sudskoj praksi BiH ovaj način mirnog rješavanja je rijedak, ali je ujedno djelotvoran način rješavanja svih vrsta predmeta parničnog i vanparničnog postupka, pogotovo gospodarskih, ugovornih, radnih i obiteljskih sporova, predmeta male vrijednosti i komunalnih predmeta.

Organiziranjem Tjedna sudske nagodbe želi se izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu u pristupu suda i stranaka rješavanju sporova. Kao prioritet se postavlja brzo i efikasno rješavanje spora, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

Iz VSTV-a napominju da stranke sudsku nagodbu pred sudovima mogu sklopiti svakog radnog dana, neovisno o vremenu održavanja Tjedna sudske nagodbe u sudovima. Sudska nagodba je mirni, sporazumni način rješavanja spora, koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu o predmetu spora.

Zaključivanjem sporazuma i stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odlaganja/odgađanja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostupanjskog postupka te izbjegavaju se brojni dodatni i troškovi redovnog sudskog postupka.

Prilikom zaključenja sudske nagodbe stranke same biraju način rješenja spora i nagodba predstavlja njihov međusobni dogovor.

Tjedan sudske nagodbe se realizira u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II kojeg financira Vlada Norveške, a kojeg implementira VSTVBiH zajedno sa sudovima, priopćeno je iz te institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close