VSTVBiH

''Tjedan sudske nagodbe'' - U BiH zaključeno 697 sudskih nagodbi

Vijesti / Flash | 15. 05. 2017. u 09:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međusobnim dogovorom stranaka pred prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima u BiH zaključeno 697 sudskih nagodbi u okviru ''Tjedna sudske nagodbe'' koja je održana od 17. do 28. travnja.

Najviše sudskih nagodbi je sklopljeno u Općinskom sudu u Tuzli (94), Osnovnom sudu u Banja Luci (78) i Osnovnom sudu u Gradišci (68).

Rezultati su pokazali da su za zaključenje sudske nagodbe bili najpogodniji predmeti koji se odnose na sporove nastale iz gospodarskih, ugovornih, radnih odnosa, te imovinsko-pravni sporovi nastali iz obiteljskih odnosa, pri čemu treba izdvojiti predmete male vrijednosti i komunalne predmete.

Najveći broj sudskih nagodbi zaključili su suci: Haris Beganović, Osnovni sud u Gradišci (41), Damir Dautović, Općinski sud u Tuzli (18) i Zlatna Martinović, Osnovni sud u Bijeljini (18).

Do 31.4.2017. godine zaključeno je 2.884 sudske nagodbe što predstavlja pozitivan rast obzirom da je u istom periodu prošle godine zaključeno 2530 sudske nagodbe, priopćeno je iz Visokog sudskog tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH.

Imajući u vidu da je sudska nagodba jedan je od manje korištenih načina rješavanja sporova u sudskoj praksi BiH, VSTVBiH izražava zadovoljstvo ostvarenim rezultatima koji pokazuju da građani sve više prihvaćaju ovaj način rješavanja sporova koji je brži i efikasniji, a same stranke su zadovoljnije na ishod spora i uslugom suda.

Također VSTV BiH je zadovoljan što i sudovi pokazuju spremnost da mijenjaju svoj pristup u radu i unapređuju efikasnost pravosuđa i sudskih postupaka smanjujući broj neriješenih predmeta i pružaju bolju uslugu građanima.

Pozitivan utjecaj organiziranja ''Tjedna sudske nagodbe'' VSTVBiH vidi i u tome što su ovaj put i pravne službe javno-komunalnih poduzeća u BiH iskoristile priliku i pozivale svoje korisnike protiv kojih pokrenut sudski postupak, da svoj spor riješe brže, ekonomičnije i mirnim putem.

VSTV BiH će, u suradnji sa sudovima, nastaviti s promocijom mirnih načina rješavanja sporova i kontinuirano provoditi mjere koje utiču na efikasno procesuiranje predmeta što je u skladu sa preporukama Europske komisije iznesenim u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU i mjerama predviđenim u Strategiji za reformu sektora pravde u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close