Služba za strance

Tisuću i pol migranata zatražilo azil u BiH

Nadalje je navedeno da je najveći broj migranata iz Pakistana, Irana, Sirije, Afganistana i Iraka
Vijesti / Flash | 22. 01. 2019. u 16:31 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službi za poslove sa strancima od siječnja do prosinca prošle godine prijavljena su 23.902 nezakonita migranta na teritoriji Bosne i Hercegovine, a namjeru da zatraži azil je iskazalo 22.499 osoba, dok je njih 1.567 podnijelo zahtjev za azil.

Podaci su to iz Informacije Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u 2018. godini koju je u utorak na sjednici razmatralo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Nadalje je navedeno da je najveći broj migranata iz Pakistana (7.770), Irana (3.663), Sirije (3.017), Afganistana (2.780) i Iraka (2.184). Ostale zastupljenije grupe migranata su iz Libije (879), Palestine (752), Alžira (477), Bangladeša (452) i Indije (416).

Tijekom prošle godine zabilježen je kontinuirani rast broja migranata u BiH sve do listopada, nakon čega se bilježi pad priliva migranata u BiH, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirijske Arapske Republike.

Pod opravdanim razlozima humanitarne prirode smatraju se nepovoljna sigurnosna situacija i stanje životne ugroženosti u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Produženje privremenog boravka iz humanitarnih razloga u trajanju najduže do jedne godine može se odobriti državljaninu Sirijske Arapske Republike na njegov zahtjev ukoliko ima odobrenje privremenog boravka izdano na osnovu ove odluke i koje nije protivno Zakonu o strancima.

Postupak za produženje privremenog boravka iz humanitarnih razloga provodi Služba za poslove sa strancima.
Protiv rješenja Službe stranac može izjaviti žalbu Ministarstvu sigurnosti BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close