Nakon ukidanja policijskog sata

Tisuće ljudi na ulicama u FBiH: Vlast strahuje od širenja koronavirusa

''Imali smo dva mjeseca da podignemo svijest. Što smo naučili? Malo toga. Nema distance, nema rukavica, maske uglavnom na grlu ...“, napisao je Čerkez.
Vijesti / Flash | 26. 04. 2020. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prve noći nakon ukidanja zabrane kretanja veliki broj mladih družio se u većim skupinama u središtima gradova u Federaciji BiH, u kojima se u subotu našlo i tisuće djece na ulicama bez zaštite što je izazvalo zabrinutost zdravstvenih vlasti zbog mogućnosti širenja epidemije koronavirusa.

Nakon više od 30 dana u Federaciji BiH je u petak ukinuta zabrana kretanja noću, kao i kolektivni karantenski centri te je omogućeno povremeno kretanje izvan domova osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina.

Istodobno u Republici Srpskoj na snazi je ostao policijski sat, karantenski centri, a uvedena je i potpuna zabrana kretanja tijekom vikenda za sve osim za službe s posebnim propusnicama.

U donošenju odluka stožera Civilne zaštite Federacije BiH nisu sudjelovali predstavnici ministarstva zdravstva a resorni ministar dr. Vjekoslav Mandić ocijenio je da je ublažavanje mjera preuranjeno.

"Mislim da je za ukidanje policijskog sata trebalo dobro razmisliti, možda pomaknuti na kraće vrijeme, naći neko drugo rješenje, ali mi nismo o tome raspravljali i mislim da je to trebalo postupno ublažavati, a ne ovako odjednom donijeti“, rekao je ministar Mandić.

Njegov pomoćnik dr. Goran Čerkez na Facebooku je podijelio svoje razočaranje ponašanjem građana u središtu Sarajeva.

"Razočarenje, tako bih mogao opisati jednom riječi osjećaj nakon prolaska Vilsonovim. Imali smo dva mjeseca da naučimo kako štitimo sebe i druge. Imali smo dva mjeseca da podignemo svijest. Što smo naučili? Malo toga. Nema distance, nema rukavica, maske uglavnom na grlu ...“, napisao je Čerkez.

Pri tome je pozvao sve građane da se uozbilje i da posebno pripaze na djecu.

"Uozbiljite se i vi i vaša djeca. Ne stvarajte rizik bez razloga, samo malo odgovornosti“, dodao je Čerkez.

Policija je tijekom protekle noći intervenirala u središtu Visokog gdje se okupilo više desetaka mladih s vozilima, te su se družili u većim skupinama.

Tijekom subote u odnosu na dan ranije kada su ukinute mjere u Federaciji BiH deset puta se povećao broj osoba kojima su izdana rješenja o samoizolaciji u tome entitetu nakon što su ušli u zemlju što je rezultat odluke vlasti da rasformiraju šatorske karantene na granici te sada postoji opasnost od ponovnog uvoza koronavirusa u zemlju.

Ravnatelj Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović priopćio je da su entitetski inspektori izdali 384 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor građana. Radi se o čak desetorostrukom povećanju broja građana koji su ušli u zemlju i stavljeni u izolaciju.

"Sada smo pod većim rizikom, jer u kuće može ući 'uvozni virus'“, naveo je Ajdinović.

Kopirati
Drag cursor here to close