Proširena suradnja

Timovi češke policije i FUCZ krenuli sa uklanjanjem eksplozivnih sredstava u BiH

Pripadnici češke policije i FUCZ proširuju suradnju na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava i na kopnu
Vijesti / Flash | 31. 10. 2018. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dosadašnje uspješne suradnje Ministarstva unutarnjih poslova Češke Republike (OSPČV) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u čišćenju vodenih tokova od eksplozivnih sredstava u Bosni i Hercegovini koja je rezultirala adekvatnom obukom i osposobljenošću ronilačkog tima FUCZ  iz oblasti zaštite i spašavanja ljudi na vodi i pod vodom, uklanjanja eksplozivnih sredstava iz vodenih tokova, kao i o tehnološkim dostignućima iz oblasti podvodnih aktivnosti, suradnja je nastavljena i na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu.

U okviru prve misije na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu pirotehnička služba policije Republike Česke od 29.10 do 10.11.2018. godine boravit će u Bosni i Hercegovini gdje će sa timovima za uništavanje eksplozivnih sredstava  Federalne uprave civilne zaštite uklanjati eksplozivna sredstava koja su nakon NATO udara 95 god. razbacana na prostoru bivše kasarne JNA Žunovnica kod  Hadžića.

Na ovom projektu angažiran je tim od devet pripadnika Češke policije te dva tima za UES i mašinski tim za uklanjanje ruševina sa ukupno deset pripadnika FUCZ.

Ova veoma uspješna i dugogodišnja suradnja timova FUCZ i OSPČV započela je na osnovu ranije potpisanog sporazuma između Vlade Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Timove koji rade na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava u kasarni Žunovnica u četvrtak 1.11.2018. godine u 11,30 sati posjetit će predstavnici Ambasade Češke Republike u BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i direktor FUCZ Fahrudin Solak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close