Zlouporaba narkotika

Tijekom 2020. u RS-u zaplijenjena droga vrijedna milijune maraka

Zbog droge je uhićeno 382 osumnjičenih, a tijekom 38 akcija, od čega 10 međunarodnih, otkriveno je i razbijeno više organiziranih kriminalnih grupa.
Vijesti / Flash | 16. 06. 2021. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U proteklim godinama broj otkrivenih slučajeva zloupotrebe narkotika u Srpskoj bio je u stalnom porastu, a tijekom 2020. zaplijenjena je droga čija se vrijednost mjeri u milijunima maraka, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

Najviše pronađeno marihuane 

Prema podacima MUP-a Srpske, najviše je tijekom prošle godine pronađeno marihuane, koje je od narko-dilera oduzeto više od 538 kg, dok su godinu ranije zaplijenjena 422 kilograma te droge.

U plijenu policije tijekom prošle godine našlo se i 6,4 kilograma amfetamina, kao i blizu 2,4 kilograma kokaina, a pronašli su i više od 700 grama heroina.

Na spisku zaplijenjenih narkotika našli su se i hašiš i ekstazi, kao i 1.397 komada medicinske droge. Oduzeli su policajci u Srpskoj i 462 stabljike te 2.750 sjemenki kanabisa.

Zbog droge je uhićeno 382 osumnjičenih, a tijekom 38 akcija, od čega 10 međunarodnih, otkriveno je i razbijeno više organiziranih kriminalnih grupa.

U Izvještaju o radu MUP-a Srpske za 2020. godinu navodi se da kriminalitet iz oblasti zloupotrebe droga spada u najteže oblike kaznenih djela, kako zbog njihove same karakteristike, tako i zbog velikog stupnja organiziranosti, koji je često međunarodnog karaktera.

Kako dodaju, u 2020. godini otkriveno je 1.438 slučajeva zloupotreba droga, što je za 8,7 posto više u odnosu na 2019. godinu.

"Broj otkrivenih slučajeva zloupotrebe droga u zadnjih pet godina je u stalnom porastu. Tako je u 2020. godini otkriveno za 116,9 posto više slučajeva zloupotreba droga u odnosu na 2016. godinu, što pokazuje sve veću angažiranost i efikasnost policijskih službenika u ovoj oblasti", navedeno je u izvještaju MUP-a, koji će se uskoro naći pred zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS).

I policajci i dileri pojačeli svoj rad na terenu

Kostadin Vasić, član Odbora za bezbjednost NS RS, ocjenjuje da je vrlo bitno da se droga skloni s ulica, odnosno da ne bude dostupna konzumentima, ali da je istovremeno važno i da se što bolje zaštite policajci koji rade na suzbijanju šverca narkotika.

"Očigledno je da su policajci pojačali rad, ali su istovremeno i dileri na terenu pojačali svoj rad", rekao je Vasić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, kada je riječ o ovoj pošasti, velika odgovornost je na pravosudnim institucijama.

"Sudovi i tužiteljstva su drugi problem koji je očigledan. Višestruki povratnici u zloupotrebi droga su ponovo na cestama, dobiju minimalne kazne. Šta rade suci i tužitelji, sam bog zna", rekao je Vasić, koji ocjenjuje da je nasušna potreba da borba protiv ove pošasti bude što jača.

"Nezavisnim novinama" je potvrđeno da je najveća zapljena prošle godine zabilježena krajem prosinca, kada je na području Gradiške pronađeno i oduzeto oko 460 kilograma skanka, koji je, sumnja se, bio namijenjen inozemnom tržištu.

"Vrijednost te droge, po kilogramu, kod nas je oko 1.700 eura, tako da bi na našem tržištu ona vrijedila blizu 800.000 eura. Međutim, prema operativnim saznanjima, taj skank je pripremljen za prebacivanje preko granice. A čim pređe granicu, cijena je znatno viša. Već u Hrvatskoj cijena ide od 2.500 do 2.800 eura po kg", pisale su ranije Nezavisne.

Podsjećanja radi, pretresene su u toj akciji, nazvanoj "Storidž", tri lokacije na području koje pokriva Policijska uprava Gradiška i na jednoj od njih pronađeno je 460 kilograma skanka.

Kopirati
Drag cursor here to close