Opstrukcije

TI BiH traži usvajanje novog zakona o sukobu interesa

''Zbog svega se stiče utisak da nadležne institucije opstruiraju usvajanje ovog zakona, koji predstavlja jedan od ključnih mehanizama za prevenciju korupcije'' - navodi se u priopćenju iz TI BiH.
Vijesti / Flash | 19. 06. 2020. u 11:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH nije ispoštovalo rok u okviru kojeg je trebalo da uputi u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, navode iz Transparency Internationala u BiH (TI BiH).

Prema zaključcima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rok od 90 dana istekao je još u travnju, zbog čega je TI BiH uputio otvoreno pismo na adresu Ministarstva pravde i Vijeća ministara BiH.

Prijedlog zakona, u čijoj izradi je sudjelovao i TI BiH, a koji su podržale i međunarodne organizacije, uključujući EU i OSCE, bio je pred zastupnicima Zastupničkog doma 16. siječnja ove godine.

Umjesto izjašnjavanja, Zastupnički dom zadužio je Vijeće ministara da izradi vlastiti nacrt zakona što se do danas nije dogodilo.

''Zbog svega se stiče utisak da nadležne institucije opstruiraju usvajanje ovog zakona, koji predstavlja jedan od ključnih mehanizama za prevenciju korupcije'' - navodi se u priopćenju iz TI BiH.

Postojeće zakonsko rješenje, kako dodaju, ne sadrži sve neophodne mehanizme za sprječavanje sukoba interesa, nije u skladu s međunarodnim standardima, te se pri tom uopće ne primjenjuje jer, kako tvrde, novi saziv Komisije za odlučivanje o sukobu interesa još od 2018. nije imenovan, pa brojne prijave već dvije godine nema tko da rješava.

Iz TIBiH navode da se u posljednjem izvještaju Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) jasno navodi da u BiH ne postoji kredibilan i nezavisan mehanizam koji se bavi pitanjima sukoba interesa, te da su neophodne hitne izmjene u ovoj oblasti. Također, poboljšanje ovog zakona jedan je od 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Europske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Uz otvoreno pismo, TI BiH je na adresu Ministarstva pravde i Vijeća ministara BiH ponovo dostavio prijedloge sa kojima su suglasne sve relevantne međunarodne institucije, koje su također ranije apelirale da se zakon usvoji.

Između ostalog, predlaže se proširenje kruga osoba na koje će se zakon primjenjivati, sprječavanje zlouporabe javnih resursa za političku promociju, kao i uspostava neovisne komisije koja bi odlučivala o sukobu interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close