Zabrinuti

TI BiH: Povucite izmjene Kaznenog zakona, sprječavate borbu protiv korupcije

Posebno zabrinjava to što su zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, i pored stalnog isticanja da smatraju veoma bitnim borbu protiv korupcije, podržali prijedlog kojim se ukidaju pretpostavke za kazneni progon korupcije.
Vijesti / Flash | 21. 06. 2018. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je u skraćenom postupku Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Kaznenog zakona FBiH kojim se mijenja jedan od oblika kaznenog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu stjecajem, a kojim je inkriminirano protuzakonito posredovanje.

Prijedlogom koji je u skraćeni zakonodavni postupak uputila zastupnica Elzina Perić faktički se briše teži oblik ovog kaznenog djela, a kojim je kriminalizirana situacija kada počinitelj koristeći se svojim službenim ili društvenim položajem, ili utjecajem, posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena ili druga radnja. Spornim prijedlogom predviđa se da je neophodno da se uz posredovanje zahtijeva ili primi mito, ili obećanje mita za sebe ili drugog. Na ovaj način se sužava kriminalna zona u odnosu na jedan od oblika trgovine uticajem, te se otklanjaju zakonske osnove za kazneni progon političke korupcije i najtežih oblika kriminaliteta.

Transparency International u BiH (TI BiH) podsjeća da je u svom Izvještaju iz prošle godine Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) pozdravila to što je Kaznenim zakonom FBiH propisan posebni oblik trgovine utjecajem, a koji se odnosi na protuzakonito posredovanje. Prijedlogom koji je u skraćeni postupak uputila poslanica Elzina Perić stvara se opasnost da se poništi ovo dostignuće, i da se unazadi zakonodavni okvir koji se odnosi na borbu protiv korupcije.

Posebno zabrinjava to što su zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, i pored stalnog isticanja da smatraju veoma bitnim borbu protiv korupcije, podržali prijedlog kojim se ukidaju pretpostavke za kazneni progon korupcije. U javnosti su se pojavile opravdane sumnje da će se upravo brisanjem jednog oblika kaznenog djela korupcije pogodovati osobama kojima se trenutno sudi u nekim od najvećih predmeta, kao što je predmet Nezakonita zapošljavanja protiv Amira Zukića i ostalih. I to tako što im se usvajanjem ove izmjene više neće moći suditi za djela koja im se stavljaju na teret.

TI BiH poziva zastupnike Zastupničkog doma da ne usvoje sporne izmjene, a zastupnicu Elzinu Perić da povuče istu, ali i Vladu FBiH i Federalno ministarstvo pravde da upozore zastupnike na ozbiljnost posljedica koje bi mogle nastati usvajanjem izmjena kojima se zapravo dekriminalizira teži oblik trgovine utjecajem. Ukoliko bi se ove izmjene usvojile, Parlament FBiH bi pokazao da mu je cilj onemogućiti borbu protiv korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close