Zločin

Thaci: Račak je vrhunac srpskih masakara na Kosovu

"Srbija je izvršila oko 400 masakara na Kosovu nad albanskim civilima, ubila oko 1.300 djece, a njihov državni aparat silovao je oko 20 tisuća žena. Istovremeno je ubijeno oko 13 tisuća albanskih civila''
Vijesti / Flash | 10. 12. 2019. u 15:31 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski predsjednik Hashim Thaci danas je odao počast u Memorijalnom kompleksu u Račku, općina Štimlje, na Međunarodni dan ljudskih prava i nekoliko dana nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić negirao masakr u Račku, nazivajući ga izmišljotinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Thaci je naglasio da je Račak vrhunac srpskih masakara koji su izvršeni nad albanskim stanovništvom na Kosovu.

Foto: Anadolija / Thaci: Račak je vrhunac srpskih masakara na Kosovu

"Srbija je izvršila oko 400 masakara na Kosovu nad albanskim civilima, ubila oko 1.300 djece, a njihov državni aparat silovao je oko 20 tisuća žena. Istovremeno je ubijeno oko 13 tisuća albanskih civila. Ponavljam, Račak označava vrhunac masakara i zločina protiv čovječnosti koje je počinila država Srbija na Kosovu", rekao je Thaci.

Thaci je kazao da, dok međunarodni dužnosnik barem ne dođu da odaju počast u memorijalnim kompleksima na Kosovu, to daje neku vrstu amnestije Srbiji da negira počinjeni zločin.

Foto: Anadolija / Thaci: Račak je vrhunac srpskih masakara na Kosovu

"Ovdje se nisu sukobile dvije grupe sportskih simpatizera, nego je bila vojska koju je predvodilo srpsko rukovodstvo koja je počinila ovaj zločin, ovaj masakr nad civilima. Također ponavljam, ćutanje i nedolazak u posjetu međunarodnjaka da stave po cvijet u znak poštovanja prema toj djeci, ženama i starcima koji su ubijeni, otvora usta i stvara amnestiju i ohrabruje Srbiju da negira zločine počinjene na Kosovu", rekao je Thaci.

Thaci je dodao da se budućnost ne gradi negiranjem zločina, čak ni etiketiranjem i vrijeđanjem ubijenih na Kosovu niti bilo gdje, gde su zločini počinjeni, u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, već prihvatanjem odgovornosti i izvinjenjima.

Foto: Anadolija / Račak je vrhunac srpskih masakara na Kosovu

Prošle nedelje je u Prištini bivšem ministru u Vladi Kosova Ivanu Todosijeviću određena kazna od dvije godine zatvora zbog širenja mržnje, što je izazvalo mnogobrojne reakcije najprije sa srpske, a potom i s albanske strane. Todosijević je u četvrtak osuđen zbog izjave, koju je dao dok je bio ministar kosovske Vlade povodom 20. godišnjice od NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

On je tada rekao da je povod za agresiju na Srbiju bila tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i izmišljeni Račak. Uslijedila je reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je zločin u Račku fabrikovan od strane Vilijama Vokera, tadašnjeg šefa posmatračke misije OEBS-a, koga je nazvao bjelosvjetskim prevarantom, lopužom i hohštaplerom. 

Račak je mjesto na Kosovu u kojem je vojska SR Jugoslavije 15. siječnja 1999. ubila 45 albanskih civila, što je bio povod za NATO-ovo bombardiranje, koje je počelo dva i pol meseca kasnije. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close