Margret Uebber

''Težimo da OHR u srednjoročnom periodu bude zatvoren''

U EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama zapadnog Balkana.
Vijesti / Flash | 22. 06. 2021. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Njemačke u BiH Margret Uebber izjavila je da ova zemlja, zajedno s ostalim članicama Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira teži da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.

Pojasnila je da je uvjet za zatvaranje OHR-a ispunjavanje agende “pet plus dva”, a da je to posao domaćih lidera.

Prema njezinim riječima, imenovanjem Christijana Schmdita kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu.

''Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende 'pet plus dva'. Njemačka Vlada je uvjerena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i sigurnosti, kao i za garantiranje teritorijalnog integriteta BiH'', rekla je Margret Uebber za “Nezavisne novine”.

Navela je da nazočnost međunarodne zajednice u BiH ne može i ne smije domaće političare osloboditi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi, te naglasila da Daytonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

''Istovremeno, posebno kada je riječ o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromjenjivo, promjene moraju biti moguće. Na primjer, provođenje odluke 'Sejdić i Finci' Europskog suda za ljudska prava u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtijevalo bi ograničenu promjenu Ustava'', napomenula je Uebber .

Navela je da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close