Pitanje je sad

Testovi za odabrane?

S pressice je poručeno kako su kriteriji zdravstveni simptomi i dolazak s rizičnih područja.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2020. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javnost je na press-konferenciji Kriznog stožera Federacije BiH ostala uskraćena za konkretan odgovor o kriterijima na osnovu kojih se testiraju dužnosnici u BiH na virus Covid-19 dok se broji građani žale da, iako traže, ne mogu do testiranja.

S pressice je poručeno kako su kriteriji zdravstveni simptomi i dolazak s rizičnih područja.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u petak do deset sati. Navodi se da su do sada u Federaciji BiH potvrđena 74 slučaja zaraze korona virusom, te da su tri osobe preminule. Ističe se da je u FBiH obavljeno 590 testova na korona virus.

Najviše testova na korona virus, 206, obavljeno je Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a potom u Tuzlanskom, gdje je urađeno 138 testiranja i svi su bili negativni. U Kantonu Sarajevo urađeno je 85 testova na korona virus.


Javnost je zgrožena informacijama da obitelj preminulog iz Konjica nije testirana sve dok ta informacija nije objavljena u medijima. Na društvenim mrežama objavljeno je svjedočanstvo sina jedne Sarajke koja je, unatoč svim simptomima i pozivima u medicinske ustanove, testirana tek nakon 12 dana kada joj je i utvrđena infekcija virusom.

S druge se strane objavljuju informacije o testiranim političarima.

Kopirati
Drag cursor here to close