Lokalna samouprava

Temeljno pitanje svake države je pitanje centralizacije i decentralizacije

Vijesti / Flash | 21. 04. 2016. u 11:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradovi i općine mjesta su na kojima građani ostvaruju većinu svojih prava i potreba, stoga bi više razine vlasti morale imati više razumijevanja prema jedinicama lokalne samouprave'', rečeno je na sjednici predsjedništava Udruge gradova Republike Hrvatske, Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Na zajedničkoj sjednici gosti iz Republike Hrvatske prenijeli su svoja iskustva bh. kolegama kada je u pitanju povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, kao i odnos središnje države i jedinica lokalne samouprave.

Po riječima gradonačelnika Zaprešića i predsjednika Udruge gradova Republike Hrvatske Željka Turka, temeljno pitanje funkcioniranja svake države je pitanje centralizacije i decentralizacije.

''Hrvatska je relativno centralizirana zemlja u kojoj je velik dio novca na centralnom nivou. Naša je želja i zadaća da uslugu što je moguće više približimo građanima, a upravo to je jedan od temeljnih postulata Europske unije. Naša je uloga da spojimo taj centralni dio i onaj životni jer, u pravilu, dobar dio života građana događa se na lokalnoj razini'', kazao je Turk u izjavi za novinare.
Kada je u pitanju povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, Turk je dodao kako je osnovni preduvjet postojanje jasnih razvojnih planova općina i gradova, kao i kvalitetni kadrovi koji te strateške planove znaju realizirati.

Gradonačelnik Bijeljine i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Mićo Mićić istaknuo je kako je dragocjeno iskustvo hrvatskih gradova i općina kada su u pitanju EU fondovi, istaknuvši kako će građani Bosne i Hercegovine osjetiti konkretnu korist, ako bosanskohercegovački dužnosnici budu učili iz tih iskustava.

Direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin istaknula je kako je problem odnosa između viših i nižih razina vlasti i dalje prisutan u BiH.

Po njezinim riječima, Zakon o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH predviđa da svi zakoni koji se odnose na lokalnu razinu moraju biti usvajani u konzultaciji sa Savezom općina i gradova Federacije BiH, međutim, u praksi se to ne događa.

''Ipak, u zadnje vrijeme ima nekih pomaka. Prilikom nedavnih konzultacija o novom zakonu o raspodjeli javnih prihoda, predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda dali su neke preporuke koje idu na ruku jedinicama lokalne samouprave. To znači da se nas donekle čulo, a vidjet ćemo kako će se to dalje razvijati'', kazala je Travljanin.

Domaćin sastanka, načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić istaknuo je kako već postoje primjeri dobre suradnje jedinica lokalne samouprave Hrvatske i BiH, dodavši kako se nada da će se nakon današnjeg sastanka ta suradnja intenzivirati.

''U BiH stalno pričamo o nekakvim ustavnim promjenama. Kakve god one bile jedno je sigurno, a to je da jedinice lokalne samouprave ostaju. Građani preko njih rješavaju većinu svojih potreba, stoga je nama najbitnije da budemo uključeni u procese usvajanja zakonskih propisa koji se odnose na lokalnu zajednicu'', dodao je načelnik Jerkić.

Kopirati
Drag cursor here to close