Reakcije

Tekst Rimske deklaracije položio temelje za optimizam

Vijesti / Flash | 25. 03. 2017. u 14:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik Europske komisije izjavio je u subotu da je 60. rođendan bloka postavio temelje za rastući optimizam.

Jean-Claude Juncker naveo je da je sastanak 27 čelnika EU u Rimu dobar početak za široke rasprave o budućnosti bloka nakon britanskog odlaska.

Optimizam

''Atmosfera je sada takva da možemo imati pristup sa samopouzdanjem. Ono što smo ostvarili u danima uoči Rima i u posljednjih nekoliko sati ovdje u Rimu daje osjećaj optimističnog raspoloženja'', jer, nasuprot onome što se pretpostavljalo, nije bilo sukoba, nije bilo sporenja oko nekoliko predloženih putova'', izjavio je Juncker, prenosi AP.

Tekst Rimske deklaracije, koju su čelnici 27 zemalja članica potpisali u subotu u Rimu, realan je s obzirom na postojeće okolnosti, ali je i ambiciozan u pogledu daljnje izgradnje Europske unije, ocijenio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Smatram da je tekst realan, ali istodobno i ambiciozan. Želimo kao Europsko vijeće i kao lideri europskih institucija dati novi poticaj razvoju europskog projekta", rekao je Plenković, nakon što je zajedno s ostalih 26 čelnika država članica i čelnika europskih institucija potpisao Rimsku deklaraciju, javila je Hina.

Također je istaknuo da je "tekst izbalansiran, da jasno govori o ulozi nacionalnih parlamenata, ulozi država članica, načelu supsidijarnosti, izgradnji projekta što je moguće tješnje, uz sudjelovanje svih".

Zajedništvo

Po Plenkovićevim riječima, tekstom deklaracije na simboličan način se pokazuje zajedništvo i spremnost za daljnju izgradnju europskog projekta kako u pogledu unutarnje sigurnosti, borbe protiv terorizma, tako i u pogledu gospodarstva, razvoja, prosperiteta, obrazovanja mladih, u pogledu socijalne Europe.

"EU ostaje otvorena za buduće članice, ostaje otvorena da u tješnjoj suradnji sudjeluje sve države na jednakopravan način", kazao je Plenković.

Istaknuo je da tješnja suradnja različitim ritmom pojedinih država članica ne predstavlja prijetnju da bi se to moglo pretvoriti u neki uži direktorij koji bi odlučivao za sve.

"Stvaranje užeg kruga država članica jasno je identificirano kao potencijalna prijetnja ravnomjernoj snazi svih članica i zato smo poslali poruku zajedništva. Činjenica da je takav stav iznio čelni čovjek Europsko vijeća (Donald Tusk), koji po svojoj funkciji mora balansirati među svima, po meni je znak razumijevanja za one koji su manji, financijski manje moćni. Mislim da u ovom trenutku te prijetnje nema, a onaj tko hoće ići naprijed ima mogućnost", rekao je Plenković.

Nakon popisivanja deklaracije, održan je ručak, u palači Quirinal u Rimu, a talijanski predsjednik Sergio Mattarella podigao je svoju kristalnu čašu s vinom i pozvao goste koji su upravo završili samit EU u Rimu da nazdrave "našoj Europi, uniji naših naroda".

Šezdeseta godišnjica potpisivanja osnivačkog ugovora EU u Rimu obilježava se nekoliko dana prije nego što Britanija i službeno nagovijesti svoje napuštanje bloka.

Kopirati
Drag cursor here to close