10 godina zakona

Tek 13 općina/gradova u FBiH ima strategiju prema mladima

Podrška projektima mladih, a kroz koje oni rade i doprinose razvoju svojih vršnjaka, ali i razvoju zajednica iz kojih dolaze je uspostavljena u 26 općina/gradova u FBiH
Vijesti / Flash | 06. 05. 2020. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analiza “Implementacija Zakona o mladima Federacije BiH” je nastala u razdoblju kada se suočavamo sa sve većim odlaskom mladih iz BiH, migracijama unutar države, u razdoblju kada se o mladima uglavnom piše u kontekstu negativnih trendova, a donositelji odluka ne slušaju glas mladih niti ih uključuju u procese odlučivanja, priopćeno je u srijedu iz Vijeća mladih FBiH.

''Zakon o mladima FBiH je usvojen 2010. godine i on jeste važna osnova, ali ne i garant promjena života mladih na bolje, a što pokazuje položaj mladih u FBiH, deset godina nakon usvajanja Zakona. Uzrok za ovako stanje vidimo u implementaciji, točnije kršenju zakonskih odredbi i to najviše u članu 14. koji predviđa minimum mjera na planu rada sa mladima na lokalnoj i županijskoj razini, a za koji su predviđene i kaznene odredbe'', navode mladi.

Nagomilani problemi i dugogodišnje zanemarivanje mladih od strane institucija vlasti su, navode, razlog zašto su odlučili provesti Analizu, a vjerujući da će ona poslužiti jedinicama lokalne samouprave da sagledaju koliko malo je učinjeno na implementaciji, te ponude odgovore koji će doprinijeti položaju mladih u konačnici. Odgovore na njihov upitnik dostavile su 64 jedinice lokalne samouprave te sedam županijskih ministarstava nadležnih za pitanja mladih za period iz 2019. godine.

Foto: PR / Implementacija Zakona o mladima FBiH

Koliko su zaista mladi od strateškog značaja u radu jedinica lokalne samouprave govori podatak da u samo 13 jedinica lokalne samouprave trenutno imaju aktivne strategije prema mladima koje bi trebale definirati kratkoročne i dugoročne programe za mlade. Na županijskoj razini, tvrde, govorimo o tek tri strategije prema mladima.

Ono što je pozitivno, smatraju u Vijeću, jeste da u čak 43 općine/grada imamo službenike za mlade koji zaista predstavljaju prvu adresu na koju se mladi mogu i trebaju obratiti, ali tek njih 16 je i stručno osposobljeno za rad sa mladima te posjeduje certifikat priznat od nadležnog ministarstva.

''Veoma važna karika u životu mladih je i da sudjeluju u procesima odlučivanja neovisno da li su dio političke stranke, a naročito po pitanjima koja se tiču izravno ove populacije. Nažalost, samo devet općina/gradova je dalo mogućnost predstavnicima lokalnih vijeća ili omladinskih udruženja da sudjeluju u radu Povjerenstva za mlade. U samo jednoj županiji predstavnici vijeća mladih imaju svoje predstavnike u Povjerenstvu za mlade'', priopćeno je.

Foto: PR / Implementacija Zakona o mladima FBiH

Podrška projektima mladih, a kroz koje oni rade i doprinose razvoju svojih vršnjaka, ali i razvoju zajednica iz kojih dolaze je uspostavljena u 26 općina/gradova u FBiH. Na županijskoj razini, riječ je o četiri županije koji imaju uspostavljen sustav dodjele sredstava udrugama mladih, a koji se odvija putem javnih poziva.

Analizom je obuhvaćen lokalna i županijska razina vlasti. Istovremeno, na razini FBiH i dalje nemamo Strategiju prema mladima niti uspostavljen Savjet za mlade. U cilju poboljšanja položaja mladih, Vijeće mladih FBiH je započelo provođenje zagovaračke inicijative sa ciljem formiranja Savjeta za mlade koji ni nakon deset godina od usvajanja Zakona nije formiran, iako predstavlja važan mehanizam sudjelovanja mladih u odlučivanju, priopćeno je iz Vijeća mladih FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close