Čekanje rešetaka

Tehnički prijem: ''Češlja'' se državni zatvor

Ovaj zatvor moći će primiti 350 zatvorenika i pritvorenika uz mogućnost da, ako bude potrebno, primi i više od 700 zatvorenika i pritvorenika.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2018. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovor o početku tehničkog prijema državnog zatvora u Vojkovićima, koji će raditi uz Unis institut Istočno Sarajevo, potpisan je danas u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, objavile su Nezavisne novine.

Đorđe Milišić, direktor Unis instituta, kazao je da je ovo najkompleksniji projekat koja je ova firma dobila jer je to objekt veličine općine Trnovo. ''Ima mnogo elektronike, struje, vode i drugih instalacija'', rekao je i dodao i kako vjeruje da će tehnički prijem biti okončan i prije roka koji je 60 dana.

Rekao je kako će biti angažiran veliki broj stručnjaka, čak i van njihove firme.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, kazao je da je konačno potpisan ugovor o realizaciji tehničkog prijema zatvora te da mu je žao što se kasnilo godinu dana.

Ovaj zatvor moći će primiti 350 zatvorenika i pritvorenika uz mogućnost da, ako bude potrebno, primi i više od 700 zatvorenika i pritvorenika.

Grubeša kaže kako je izgradnja zatvora koštala 40 milijuna eura. Izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli realizaciju i omogućili da BiH konačno dobije državni zatvor ovakvog tipa. Tehnički prijem zatvora koštat će 83.275 KM.

Zoran Bašić, voditelj projekta, kazao je da je pohvalna činjenica da se kompleks ove veličine izgradio u roku od tri godine te da mu je žao što do sada nije urađen tehnički prijem, ali se nada da će i to konačno biti završeno.

Grubeša je naglasio kako će što prije tražiti od Vijeća ministara BiH da se formira uprava zatvora, da se odredi v.d. upravitelj i na koncu raspiše natječaj za čuvare.

Kamen temeljac za državni zatvor postavljen je 2006. godine, ukupna površina je 24.000 četvornih metara i ima kapacitet 348 mjesta. Prvi rok za završetak radova bio je 2008, ali to se nije desilo. Ozbiljniji radovi počeli su 2014, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Najveći donator za izgradnju ove visokosigurnosne ustanove je EU s 10,8 milijuna eura, dok su ostatak novca osigurali Ministarstvo pravde BiH, Švedska, SAD, kao i Razvojna banka Vijeća Europe putem kredita.

Kopirati
Drag cursor here to close