Reakcija nakon zaključka Parlamenta BiH

Tegeltija: Lak način da se riješe ovog saziva VSTV

Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku.
Vijesti / Flash | 26. 06. 2019. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zaključci Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanje demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku", kazao je za N1 Milan Tegeltija, nakon što je Zastupnički dom PS BiH na današnjoj sjednici usvojio zaključke kojima se članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) pozivaju na ostavke.

"Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTV ni na koji način ne obavezuju VSTV BiH i njegove članove. Zastupnici Parlamenta BIH imaju lak način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru, kroz oba doma parlamenta, riješe ovog saziva VSTV, ukoliko im smeta, putem donošenja novog Zakona o VSTV.

Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku.

Drugi zaključak Zastupničkog doma oko formiranja istražnog povjerenstva parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu a posebno u VSTV je potpuno izvan nadležnosti Parlamenta BiH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava neovisnost pravosuđa i kao takav potpuno neprovediv.

U pogledu zaključka oko donošenja novog Zakona o VSTV podsjećam da je VSTV prošle godine Vijeću ministara odnosno Ministarstvu pravde BiH dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTV usklađenog sa peer review preporukama Europske Komisije", naveo je Tegeltija za N1.

Inače, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH, a na kojoj je razmatrana situacija u bh. pravosuđu te migrantska kriza, su usvojeni zaključci kojima se traže ostavke VSTV-a.

Na današnjoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici SNSD-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i DNS-a.

Kako javlja N1 zastupnici su usvojili zaključke kojima se od članova VSTV-a traži da podnesu ostavke te da se formira parlamentarno istražno povjerenstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close