Predstavljanje rezultata

Tegeltija: Realizacija preporuka EK u fokusu razgovora u Bruxellesu

U fokusu sastanka u Bruxellesu bit će realizacija Peer Review preporuka, odnosno nedavno usvojene izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a, koje se odnose na imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, kao i dosada realizirani dijelovi inicijative za izmjen
Vijesti / Flash | 27. 05. 2018. u 12:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, koju predvodi predsjednik ovog regulatornog tijela Milan Tegeltija, predstavit će na sastanku u Bruxellesu 28. i 29. svibnja rezultate ostvarene na planu usvajanja standarda i preporuka (Peer Review) Europske komisije (EK), koje se odnose na harmoniziranje određenih zakona i akata u sklopu aktualne reforme pravosuđa u BiH i europskog integracijskog procesa.

''U fokusu sastanka u Bruxellesu bit će realizacija Peer Review preporuka, odnosno nedavno usvojene izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a, koje se odnose na imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, kao i dosada realizirani dijelovi inicijative za izmjene Zakona o VSTV-u'', istaknuo je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija u izjavi za Fenu.

Pojasnio je da je u međuvremenu pisani materijal u vezi s tim već poslan predstavnicima Europske komisije te da se očekuju povratne (feedback) informacije u kontekstu delegiranih tema, te onoga što je dosada realizirano i onoga što tek predstoji, precizirajući da je 30. lipanj rok za okončanje aktivnosti u vezi s izmjenama Zakona o VSTV-u BiH.       

Komentirajući upit u vezi s očekivanjima od sastanka u Bruxellesu, Tegeltija je kazao da se radi o radnom sastanku u sklopu redovnog izvještavanja o napretku ostvarenom u sklopu implementacije preporuka Europske komisije, na kojem će biti sagledano ono što je urađeno i, eventualno, signalizirani pravci i prioriteti daljnjeg djelovanja.

Ocijenio je kako se radi o aktivnostima koje su u kontekstu s integracijskim procesom, odnosno usklađivanjem sa standardima Europske unije.

''Peer Review preporuke predstavljaju alat EU za usklađivanje standarda svih oblasti društvenog života'',potcrtava Tegeltija, navodeći kako se spomenuta problematika odnosi na pravosuđe, odnosno poglavlja koja se tiču vladavine prava, pravde i sigurnosti.

Kako je planirano, delegacija VSTV-a BiH u Bruxellesu će se susresti s dužnosnicima Generalnog direktorata EK za oblast pravde i Generalnog direktorata EK za proširenje.

Kopirati
Drag cursor here to close