Prepucavanja izjavama

Tegeltija: Odnosi BiH i Hrvatske opterećeni izjavama iz Sarajeva

Tegeltija je naveo da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska veoma važne jedna drugoj kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2021. u 17:07 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izjavio je da su odnosi između BiH i Hrvatske u posljednje vrijeme često opterećeni izjavama koje dolaze iz Sarajeva, što uzrokuje kontra izjave iz Zagreba, a to ne doprinosi unaprjeđenju suradnje, piše Srna.

Tegeltija je naveo da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska veoma važne jedna drugoj kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena.

Nakon bilateralnog susreta izaslanstava BiH i Hrvatske, predvođenih predsjedateljem Vijeća ministara BiH i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, Tegeltija je napomenuo da BiH i Hrvatska zajedno realiziraju nekoliko značajnih projekata, među kojima je danas otvoreni most u Svilaju, te most koji se gradi preko Save u Gradišci.

''To su neke dobre stvari. Naravno, imamo i nekoliko teških otvorenih pitanja. Jedno od njih je da već više od 20 godina nismo ratificirali sporazum o granici i da imamo otvoreno pitanje graničnih prijelaza. Moramo znati da je i ovaj granični prijelaz u Svilaju otvoren na privremenoj osnovi, da može na ovakav način da funkcionira samo tri mjeseca'', istaknuo je Tegeltija u izjavi novinarima u Svilaju.

Tegeltija je istaknuo da je jedno od otvorenih pitanja vezano za Trgovsku goru, kao i za izmjene Izbornog zakona BiH, za koje je, kako je naveo, Hrvatska jako zainteresirana i želi da sudjeluje u traženju najboljeg rješenja.

''Dogovorili smo da sve ove teme budu predmet razgovora resornih ministarstava i da na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske pokušamo u što je moguće kraćem razdoblju riješiti bar neka od tih pitanja'', naveo je Tegeltija.

Tegeltija je s Plenkovićem raagovarao i o mogućnosti izgradnje hidroelektrane ''Dubrovnik dva'', te naveo da će i jedna i druga strana imati višak vode, a nedostatak električne enegrije, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close