Sukobi interesa

Tegeltijna obećanja i pravdanja

Tegeltija obećavao imenovanje članici VSTV-a, sada se pravda činjenicom da ono nije realizirano
Vijesti / Flash | 26. 11. 2020. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, uvjeravao je svoju kolegicu iz Vijeća Milijanu Buhu u telefonskom razgovoru da će razraditi taktiku imenovanja njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banja Luci.

Iz audiosnimke koji je objavio portal Istraga može se čuti kako Milan Tegeltija predlaže da Sanja Čegar, ukoliko se otvori pozicija, npr. u Gradišci ili Prijedoru, tamo bude godinu pa da poslije bude prebačena u Osnovni sud u Banja Luci.

Video: Milan Tegeltija: Potkivanje 2

Milan Tegeltija je za Klix.ba potvrdio da je prije godinu ili dvije tadašnja članica VSTV-a Milijana Buha s njim razgovarala o pitanju konkurisanja njene sestre i da joj je odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa.

"Kao što se može vidjeti, nakon godinu ili dvije od tih razgovora Sanja Čegar je još uvijek stručna suradnica na Okružnom sudu Banja Luka gdje je bila i kada su ti razgovori vođeni. Prema tome, u ovom slučaju je sve čisto kao suza", rekao nam je Tegeltija.

Snimak razgovora

Milan Tegeltija je, kako se može čuti na objavljenom snimku, u toku razgovora s Milijanom Buhom kazao da je konkurencija za Sud u Banja Luci ogromna i da će, ukoliko Sanja Čegar konkurira, svi znati da je ona njena sestra.

"Vidi jednu stvar, ako Sanja konkurira za Sud u Banja Luci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I što će se, onda, dogoditi? Ti član vijeća. Tražit će da daš ostavku", rekao je on.

Naveo je da prvo brine da se ne ugrozi pozicija njegove sugovornice Milijane Buhe, tadašnje članice VSTV-a.

"Pa, naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, što je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve."

Sestra, stručni suradnik

Milijana Buha je za Klix.ba kazala da je njena sestra Sanja Čegar još uvijek na poziciji stručne suradnice Okružnog privrednog suda u Banja Luci.

"Svi moji razgovori s predsjednikom VSTV-a su se svodili isključivo na problem sukoba interesa, odnosno pitanje njenog konkuriranja u situaciji u kojoj sam ja član VSTV-a. Predsjednik VSTV-a mi je u više navrata uvijek odgovarao da je to problem sa stanovišta sukoba interesa i da bi to podrazumijevalo moje podnošenje ostavke na mjesto člana VSTV-a", rekla je Buha.

Skrenula je pažnju da je njena sestra bila izvanredna studentica s prosjekom ocjena 9,3 i da sve vidi kao pokušaj njene diskvalifikacije u bilo kojem konkursu na koji bi se u budućnosti mogla prijaviti.

"Podsjećam da procedura za imenovanje na mjesto suci podrazumijeva da svi kandidati rade test stručnosti i pismeni test i da on čini osnovu izbora na mjesto suca, tako da to ne može biti ničija proizvoljna odluka", rekla je Buha.

Kopirati
Drag cursor here to close