Onako, od oka

Tegeltija: Navodi iz Pribeovog izvještaja nisu ništa neočekivano

Tegeltija je rekao da još uvijek nije u cijelosti pročitao izvještaj, pa bi zato, kako kaže, bilo neozbiljno da ga komentira.
Vijesti / Flash | 05. 12. 2019. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, komentirao je izvještaj njemačkog pravnog eksperta Rainharda Pribea, rekavši da ono što se u njemu navodi nije nešto neočekivano i nešto što se dosad nije moglo čuti.

Tegeltija je rekao da još uvijek nije u cijelosti pročitao izvještaj, pa bi zato, kako kaže, bilo neozbiljno da ga komentira.

Međutim, Tegeltija je ipak prokomentirao izvještaj na osnovu onoga što je uspio pročiti.

"Nisam iznenađen ovakvim izvještajem. Naprotiv, iako generalno vrlo kritičan prema vladavini prava u BiH, pa i prema pravosuđu, rekao bih da 's obzirom na svu političko-paraobavještajno-medijsku kampanju koja je vođena u proteklo vrijeme, on i nije toliko loš po pravosuđe, koliko je to mogao biti s obzirom na sav trud i resurse uložene da se pravosuđe prikaže u maksimalno lošem svjetlu", rekao je Tegeltija.

Kako kaže, vidljivo je da su Pribe i njegov tim imali želju biti maksimalno objektivni, ali da nisu mogli u cijelosti zanemariti "isforsirani, politički medijski pritisak."

"To na neki način mogu razumjeti, ali zbog toga u izvještaju postoje ocjene s kojima se slažem i s kojima se ne slažem, ali o tom ću nešto više moći reći u narednom vremenu kada ćemo ovaj izvještaj, kao i sve prethodne izvještaje naših međunarodnih partnera,  staviti na sjednicu VSTS i o njemu diskutirati. U svakom slučaju. izvještaj je prepoznao neke slabosti sustava na koje smo većinom i mi sami već ukazivali i kao takve prepoznali u našim analizama i projektima reformama, shodno našem programu rada i akcijskom planu implementacije per review preporuka, s čim namjeravamo nastaviti u idućem razdoblju", zaključio je Tegeltija, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close