Sa suđenja

Tajna službena putovanja tužitelja Salihovića

Na pitanje optuženog Salihovića zbog čega su određena putovanja označavana kao tajna, svjedokinja je odgovorila da je to rađeno “zbog sigurnosti”.
Vijesti / Flash | 14. 02. 2020. u 13:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužitelju Državnog tužiteljstva koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, prvi svjedok Kantonalnog tužiteljstva je kazao kako je optuženi mogao da ide na tajna putovanja, te da je pravdao svoje naloge.

Božo Mihajlović, tužitelj Tužiteljstva  Bosne i Hercegovine, rekao je kako je godinu dana prije imenovanja Gorana Salihovića postao zamjenik glavnog tužitelja.

“Goran je naslijedio rad od vremena Barašina, s tim što su u prvoj i drugoj godini izvršene izmjene pravilnika, te je povećan broj tužitelja i stručnih suradnika”, kazao je Mihajlović. On je rekao da osobno nije koristio troškove reprezentacije, pa se nije upoznavao ni sa pravilnikom vezanim za reprezentaciju.

Mihajlović je naveo da je on osobno  išao na službene puteve čiji su se troškovi pravdali putem Tajništva i službi koje obrađuju putne naloge, a da je glavni tužitelj mogao ići na tajna službena putovanja.

“Znam da je dogovoreno da se putovanja glavnog tužitelja mogu tretirati tajno i to vrijeme polaska, ruta, mjesto odlaska”, pojasnio je Mihajlović, dodavši kako je i glavni tužitelj  pravdao svoje naloge.

Mihajlović je svjedočio na suđenju Salihoviću, koji se tereti da je, obnašajući funkciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH od početka veljače 2013. do 28. rujna 2016. godine, iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.103 konvertibilne marke (KM).

Boži Mihajloviću se pred Državnim sudom sudi za nesavjestan rad u službi. Optužnica ga tereti da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, u iznosu preko 100.000 KM. Na ovom ročištu je svjedočila i Elma Šabota, stručna suradnica koja je od travnja 2013. godine radila u Kabinetu glavnog tužitelja.

Kako je navela Šabota, troškovi reprezentacije su se mogli koristiti u Kabinetu prilikom dolaska gostiju.

“Kolega iz kafeterije je svaki dan dostavljao ispunjeni blokić sa troškovima i on se na kraju mjeseca dostavljao u financije”, kazala je Šabota, dodavši kako joj ograničenja za troškove reprezentacije nisu poznata. Na pitanje optuženog Salihovića zbog čega su određena putovanja označavana kao tajna, svjedokinja je odgovorila da je to rađeno “zbog sigurnosti”.

Irisa Ćevra, treća svjedokinja, od 2010. godine radila je kao stručna savjetnica u oblasti procesuiranja ratnih zločina u Tužiteljstvu BiH i, kako je rekla, svakodnevno je surađivala s Kabinetom glavnog tužitelja.

Prema njoj, po dolasku Salihovića na mjesto glavnog tužitelja, “sistem rada je postao više centraliziran”, odnosno sve što je dolazilo u Tužiteljstvo moralo je proći kroz Kabinet glavnog tužitelja.

Na pitanje Salihovića u vezi s povećanjem proračuna, svjedokinja je kazala kako se proračun zaista povećao, ali nije bio praćen planiranjem. Obrana optuženog nije imala pitanja, te je najavila pozivanje ovih svjedoka kao svojih kada za to dođe vrijeme. Nastavak suđenja je zakazan za 6. ožujak.

Kopirati
Drag cursor here to close