Bez detalja

Tajna konferencija: Berlin ima tajni plan za BiH

Vijesti / Flash | 11. 08. 2014. u 07:33 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Berlinu se posljednjih dana srpnja održala velika konferencija o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Kako je potvrdio Wolfgang Petritsch, nekadašnji visoki predstavnik u BiH, ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, domaćin, htijelo je čuti ideje mislećih ljudi o tome što uraditi regiji i našoj zemlji nakon izbora.

Kako navodi Dnevni avaz, u Berlin su bili pozvani ne samo predstavnici nekoliko najutjecajnijih nevladinih organizacija, već i svi ključni akteri Zapada koji se bave Balkanom - od dužnosnika Europske unije preko diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi zaduženih za ovu regiju do diplomatskih dužnosnika utjecajnih europskih država.

Petritsch u razgovoru za Dnevni avaz ističe kako su se sudionici obvezali da neće prenositi detalje s tog skupa, ali da može govoriti o svojim stavovima i nekim dojmovima nakon sastanka.

''Očigledno je da Njemačka priprema nove poglede prema Balkanu i to je vrlo bitno. Usred niza velikih problema u svijetu, fascinantno je i za svaku pohvalu da se osvrćemo na zapadni Balkan i gledamo što je dobro, a što nije'', kaže Petritsch, upozorivši da Bosna i Hercegovina strašno zaostaje na evropskom putu.

''Ne smije se nikako potcijeniti socijalna dimenzija problema. U veljači su nas prosvjedi iznenadili. Ne smijemo dopustiti sebi da nam se isto dogodi ako se uskoro prosvjedi ponove. Sada je dobra prilika da napravimo plan. Bira se novo vodstvo EU, a BiH očekuju izbori u listopadu. Vidjet ćemo što će vaši glasači odlučiti, ali mi, Zapada moramo biti spremni'', poručio je i dodao kako je nužno da se obnove napori i da se situacija u BiH promijeni nabolje.

''To se više ne može raditi bonnskim ovlastima već treba ići naprijed. Građani i civilno društvo BiH imaju posebnu ulogu, pa i obvezu, da osiguraju da se prema EU ide brže i bolje. Nitko ne dovodi u pitanje da je mjesto BiH u EU, ali je taj cilj vrlo daleko'', rekao je nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

''Bruxelles, pod vodstvom Njemačke i drugih država, mora biti jasan i odlučan u svojim zahtjevima. Mi moramo pokazati vodstvo i riješiti naš najslabiji dio balkanske slagalice'', istaknuo je Petritsch.

Podsjećamo, 28. kolovoza u Berlinu održat će sekonferenciji lidera zemalja zapadnog Balkana na kojoj će, osim predsjedatelja Vijeća ministara BiH, sudjelovati i lideri zemalja regije. Merkel je poziv za konferenciju u Berlinu uputila je liderima BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Slovenije, kao i predstavnicima vlasti u Prištini.

Najavljeno je da će u svojstvu promatrača biti prisutni predstavnici Nizozemske, Austrije i Francuske.

Kopirati
Drag cursor here to close