mržnje i huškanja

Tadić: Situacija u regiji gora nego 90-ih

Vijesti / Flash | 30. 08. 2016. u 08:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Srbije i predsjednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ocijenio je aktualnu situaciju u regiji gorom nego 90-tih godina prošlog stoljeća, ukazujući da su posljedice zapaljive retorike drugačije samo zato jer su se promijenile i međunarodne okolnosti.

"U drugim okolnostima ovakva retorika bi već dovela do zveckanja oružjem", izjavio je Tadić u intervjuu za beogradski list Danas, komentirajući napetosti u regiji.

"Nažalost, na čitavom prostoru Balkana prevladava stav da se u izbornoj kampanji može sve reći i to je temeljna razlika u odnosu na moju politiku. U vrijeme mog mandata nismo imali problema s Hrvatskom jer smo mi inicirali i generirali prijateljske regionalne odnose i doprinosili politici pomirenja", rekao je Tadić.

Bivši srbijanski predsjednik ocijenio je da aktualna srbijanska vlada "samo simulira politiku pomirenja".

"Tjedan dana razmjenjuju uvrede, organiziraju se televizijske emisije govora mržnje i huškanja, a onda tjedan dana upućuju mirotvorne poruke. Tu nema nikakve iskrenosti", rekao je Tadić u intervjuu.

Po Tadićevoj ocjeni, od toga je još opasnije što Tomislav Nikolić, kao predsjednik Srbije, uspoređuje bivšeg hrvatskog premijera s Antom Pavelićem i ustašama jer Zoran Milanović ne obnaša državnu dužnost, a poznato je, kaže Tadić, da se uvijek "otvoreno suprotstavljao ustašluku u hrvatskoj državi".

Tadićeva je ocjena i da su odnosi u regiji sada takvi da jedna teška riječ može srušiti sve što je učinjeno na izgradnji regionalnih odnosa do 2012.

"Pušten je plin iz boce u čitavu regiju i jedna iskra može sve zapaliti", tvrdi Tadić i sugerira da bi EU trebala reagirati ne samo na ono što dolazi iz Hrvatske već i Srbije, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close