Nevjerojatno

Svježi kruh i pizza prvi put nakon rata u Grahovu

Vijesti / Flash | 28. 07. 2016. u 09:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosanskom Grahovu su otvorene pekara i picerija, prvi od početka povratka u ovaj gradić sa oko 1000 stanovnika u užem jezgru, i tek oko 2000 stanovnika u cijeloj općini.

Pekara i picerija su otvoreni uz podršku lokalnih vlasti i podržani grantovima u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ koji financira UN Fond za ljudsku sigurnost, a implementiraju ga UN agencije u BiH (IOM, UNHCR, UNDP i UNICEF).

Pekaru su otvorili mladi povratnici iz Prijedora Branka (27) i Miroslav (31) Arežina koji su odlučili vratiti se u svoj grad i pokrenu posao. Općina ih je podržala prostorom i adaptacijom prostora, a sredstvima granta su nabavili potrebnu opremu za proizvodnju svježih pekarskih proizvoda koje stanovnicima Grahova dolaze iz Drvara i Livna.

''Jedva se preživljavalo, posla slabo, moraš sve platiti, prelomili smo i odlučili se doći ovdje. Dok ne riješimo sve oko stana trenutno smo kod mojih roditelja. Po zanimanju sam pekar, Grahovo nema pekaru, i vjerujem da ćemo nakon početne podrške dalje moći nastaviti sami'', kaže Miroslav dok Branka za pultom čeka prve kupce.

''Počeli smo sa osnovnim proizvodima – kruh, kifle, peciva…, a onda ćemo vidjeti kako će posao ići, vjerojatno ćemo prvo početi s burekom, a voljeli bismo kasnije ponudu proširiti na kolače i torte. Dio proizvoda ćemo distribuirati u market i nadamo se da će se ta suradnja proširiti. Volje imamo, želimo raditi i ponuditi ovom gradu nešto što svaki normalan grad ima'', priča Branka, a u pekaru ulazi i prvi kupac.

''Znači nam ovo, vidite u kakvom je stanju grad, a sama činjenica da nismo imali pekaru dovoljno govori. Drago mi je da mogu doći u pekaru i kupiti svježu kiflu, svjež kruh'', kaže prvi kupac Goran Galić. Sa sinom Vukom u pekaru je došao i Gavrilo Mile Princip koji u otvaranju pekare i picerije vidi ohrabrenje za stanovnike Grahova.

''Mi smo uporni, ali treba i podrške. Nešto se pomjera, donedavno smo i po lijekove morali ići u Livno, nedavno je otvorena apoteka, evo sad je tu i pekara, pa ćemo i mi moći kupiti kruh i peciva koja nisu morala ‘putovati’ iz Livna ili Drvara'', kaže Princip.

U piceriji Grahovo također je živo. Vlasnica Luca Kokalović ne krije zadovoljstvo što se vrata picerije koju ona i suprug Tomo odavno sanjaju napokon otvorena.

''Krenuli smo sa svojim sredstvima, i nije išlo lako, nismo mogli dokraja, tako da je ova podrška došla u pravom momentu i ‘pretegnula’ da se picerija napokon može i otvoriti. Danas smo tu, nadam se da će posao dobro ići'', kaže Luca.

Kopirati
Drag cursor here to close