Brojke

Svjetsko stanovništvo se mjesečno uveća za oko dvije populacije BiH

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine izdvojila je ključne podatke o kretanju stanovništva u svijetu i BiH.
Vijesti / Flash | 11. 07. 2018. u 11:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan stanovništva se, na inicijativu Upravnog vijeća Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, obilježava svake godine 11. srpnja s ciljem usmjeravanja pažnje na urgentnost i važnost populacijskih pitanja u kontekstu sveobuhvatnih razvojnih planova i programa.

Tim povodom Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine izdvojila je ključne podatke o kretanju stanovništva u svijetu i BiH.

Prema podacima Populacijskog odjeljenja UN procjenjuje se da je na planeti Zemlji, sredinom ove godine, bilo oko 7,63 milijardi stanovnika, od čega gotovo 60 posto u Aziji, 17 posto u Africi, 10 posto u Europi, a ostatak se odnosi na druge kontinente. Stanovništvo Bosne i Hercegovine čini manje od 0,05 posto ukupne svjetske populacije.

U svijetu se godišnje rodi oko 140,9 milijuna djece, umre oko 58,4 milijuna stanovnika, a prirodni priraštaj iznosi oko 82,5 milijuna stanovnika. U prosjeku, svjetsko stanovništvo se mjesečno uveća za oko dvije populacije Bosne i Hercegovine.

Isto Odjeljenje UN-a predviđa da će do 2030. godine svjetska populacija dostići broj od 8,55 milijardi, a do 2050. godine do 9,77 milijardi. U nekim državama bi se do 2050. godine mogao čak udvostručiti broj stanovnika, a u nekim bi moglo doći do znatnog smanjenja populacije. Tako se, prema sadašnjim procjenama, može očekivati da će se stanovništvo Afrike do 2050. godine uvećati za 101,2 posto, a Europe smanjiti za 3,6 posto.

Procjene također pokazuju da je u 2016. stopa nataliteta na globalnom nivou iznosila oko 18,9 posto, stopa mortaliteta oko 7,7 posto, a prirodni priraštaj oko 11,2 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u isto vrijeme, stopa nataliteta u BiH bila je 8,6 posto, a mortaliteta 10,4 posto, što je rezultiralo negativnim prirodnim kretanjem stanovništva od 1,8 posto, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close