Tužiteljstvo BiH

Svjedok: Degenečili su nas dok nisam izgubio svijest

Vijesti / Flash | 17. 07. 2012. u 14:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, svjedok Tužiteljstva BiH Salko Alihodžić ispričao je da je u Dretelju, gdje je bio zatvoren tri mjeseca, premlaćivan i maltretiran, prenosi danas BIRN - Justice Report.

"Špalir me je policije čekao. Odvedu u krug i udaraju. Udara kuda je tko htio. Jedan mi je rekao: 'Raširi noge!', i udario me među noge (...) Fadila i mene odvode u jedan hangar. Degenečili su nas dok nisam izgubio svijest", kazao je Salko Alihodžić iz sela Prenj u općini Stolac.

Svjedok je opisao i da su ga natjerali da baci zubnu protezu u kantu. "Kod mene sva glava u krvi, a pita me je jedan: 'Isusa ti, jesu li to tvoji zubi?' Nije mi ih izbio rukom nego rekao da izvadim gornju i donju vilicu, da je zgazim i bacim u kantu", prisjetio se svjedok.

Alihodžić je rekao da nije prepoznao nikog od onih koji su ga tukli, dodajući da su to bili "pretežno Bosanci po naglasku. U uniformi je bio svaki, neki su imali bijele opasače, bili su i vojnici i policajci", navodeći da optužene Veselka i Ivu Raguža prvi put vidi u sudnici.

Tužiteljstvo BiH smatra da su Veselko Raguž, bivši zapovjednik Četvrte bojne brigade "Knez Domagoj" Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i Ivo Raguž, bivši pripadnik te brigade, u srpnju i kolovozu 1993. sudjelovali u zločinima počinjenim nad civilima u Stocu i Čapljini.

Kako je navedeno, Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili sudjelovao u nezakonitom uhićenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece, dok je Ivo Raguž optužen za fizičko zlostavljanje civila. Svjedok Alihodžić je rekao da je neka žena zvala njegovu suprugu na kućni telefon i predstavila se kao "Fatima iz Tužiteljstva", te upućivala prijetnje i pitala za "tog nekog Veselka".

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho kazala je da je Tužiteljstvo uputilo prijedlog za određivanje pritvora optuženom Veselku Ragužu, zbog poziva svjedokinji. Obrana se usprotivila ovom prijedlogu, navodeći da Tužiteljstvo nije provjerilo tko je uputio poziv, a Sud će odluku donijeti naknadno. Nastavak suđenja zakazan je za 20. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close