Svjedočenja

Svjedoci na suđenju Savinoviću: Smrt se nadvila nad Mostarom

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 13:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Mostaru 1993. godine, svjedokinja Državnog tužiteljstva je izjavila da joj je majka odvedena iz stana i pronađena mrtva.

Svjedokinja Elvira Stojić je navela da je u srpnju 1993. živjela sa ocem i kćerkom u Mostaru, u jednom stanu, a njena majka Nada Franjo je živjela u drugom stanu. Ona je navela da su u to vrijeme ona ili otac išli da spavaju kod majke, da ne bi bila sama.

"Smrt se nadvila nad Mostarom. Noći su bile najgore. Dolazili su ciljano na vrata. Niste znali da li će vas tu silovati ili ubiti. To se događalo redovno, zgrada po zgrada, kuća po kuća", prisjetila se Stojić.

Prema njenima riječima, otac je jedne noći došao iz stana majke uznemiren i uplakan i rekao da su je odveli. Stojić je kazala da se tu noć za pomoć obratila prijatelju Vinku Sesaru Braci, koji je radio u policiji.

"Oko 7 sati ujutro došao je Braco i rekao nešto mom tati, nakon čega se on srušio. Zatim je meni rekao da su mrtve. Šef mu je rekao da su pronašli tijela moje majke i Hatidže Kajtaz na trim stazi", istaknula je svjedokinja.

Ona je dodala da je svjedokinja S-1 bila u stanu Hatidže Kajtaz kada je odvedena. Ispričala joj je da je uspjela pobjeći i tako se spasiti, jer je znala da će ih ubiti.

Stojić je svjedočila na suđenju Saši Savinoviću, koji je optužen da je, kao pripadnik Antiterorističke grupe (ATG) 'Kažnjenička bojna –Benko Penavić' Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Optužnica ga tereti da je 13. srpnja 1993. godine, zajedno sa još tri pripadnika HVO-a, upao u stan Nade Franjo, nakon čega su izveli pet osoba, od kojih se jedna uspjela spasiti, a četiri ženske osobe, uključujući i bebu, pronađene su mrtve.

Svjedokinja Stojić je kazala kako je od oca saznala da je išao u policiju i da je prepoznao svu četvoricu koja su odvela njegovu ženu, ali da od šoka i straha nije smio to da kaže. "Moj otac je odveden 29. listopada i još uvijek ga čeka otvoren grob", naglasila je Stojić.

Svjedokinja je govoreći o ovim događajima plakala, a optuženi se na kraju njenog svjedočenja ustao, namjeravajući da joj postavi pitanje, ali je, uz uzdahe, samo rekao: 'Oprostite, gospođo Ela'.

Na suđenju je svjedočila i Marica Milović, koja je u noći kada su odevdene njene susjede dežurala u stubištu zgrade.

"Poslije 9.00 sati se nikome nije smjelo otvoriti, ali ovo lupanje je bilo prije devet. Lupali su i govorili da je policija. Otvorila sam, a oni su kao zvijeri projurili pored mene", prisjetila se Milović.

Prema njenim riječima, dvojica od njih su otišla u stan Nade Franjo, a dvojica u stan Hatidže Kajtaz, dok se ona povukla u svoj stan. Suđenje se nastavlja 17. svibnja, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close