Ne žele rati, ali...

Svijet je u razdoblju 'hladnog mira'

Vijesti / Flash | 08. 06. 2016. u 17:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija pokušava 'destabilizirati EU', upozorio je u srijedu bugarski predsjednik Rossen Plevneliev pred Europskim parlamentom, ocijenivši da je ukrajinska kriza obilježila ulazak u razdoblje ''hladnog mira''.

U proeuropskom govoru, uz brojne aplauze eurozastupnika koji su se sastali u Strasbourgu, Plevneliev je oštro kritizirao Moskvu, koja ''ne podržava principe međunarodnog poretka''.

''Kremlj se protivi nama i pokušava destabilizirati EU (...) on pokušava uništiti osnove EU-a, koje su jedinstvo, solidarnost i država prava'', rekao je šef države, ocijenivši da ova situacija zaustavlja proces proširenja Unije.

''Ukrajinska kriza je bila prekretnica. Ušli smo u novu fazu, koju ja ocjenjujem kao hladni mir'', nastavio j. ''Mir, jer niko ne želi rat, ali hladni mir jer se vidi konfrontacija i metode iz vremena Hladnog rata''.

''Idemo li prema novoj konferenciji Yalta ? Ako zapad ovo odobrava, to će biti povijesna sramota'', rekao je još Plevneliev, prije nego što je uzviknuo: ''Krim je Ukrajina, i Ukrajina je Europa''.

Bugarski predsjednik je pozvao osim toga na integraciju 'što je brže moguće' njegove zemlje, koja se pridružila EU-u 2007. godine, Schengenskom prostoru slobodne cirkulacije, Bugarska je prema njemu učinila demonstracije naspram migrantskog priliva jer ''štiti vanjske granice EU-a na profesionalan i efikasan način''.

''Bez obzira na ishod britanskog referenduma (23. lipnja o eventualnom izlasku iz EU-a), razgovori o Europi s nekoliko brzina će se nastaviti'', rekao je on, pozivajući na odbijanje svake ideje o 'Europe a la carte' i da ne ostavi zemlje Balkana izvan Unije, naveo je AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close