Ne žuri se nikome

Svi kupili, a BiH dobila: Kamioni skeneri za razotkrivanje šverca kupe prašinu

Vijesti / Flash | 01. 12. 2016. u 11:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva kamiona skenera, vrijedna 10 milijuna maraka, koja je BiH prije više od dvije godine kao poklon dobila od Kine s ciljem razotkrivanja krijumčarenja na graničnim prijelazima, još nisu stavljena u funkciju.

Nitko još i ne najavljuje kada bi oni mogli biti konačno stavljeni u funkciju, pa se postavlja opravdano pitanje – je se to nikome ne žuri s pokretanjem ovih kamiona, koji mogu uvelike spriječiti šverc na granicama.

Neozbiljnost institucija

Istina, stvari su se u ovom slučaju, koji pokazuje svu neozbiljnost institucija BiH, pokrenule sa mrtve tačke tek nakon što su "Nezavisne" serijom tekstova upozorile da je nedopustivo i apsurdno da tako vrijedna oprema sakuplja prašinu umjesto da služi osnovnoj namjeni, sprečavanju šverca preko graničnih prijelaza.

Naime, u prethodnom razdoblju nadležne institucije, prije svega Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH i Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, lopticu odgovornosti prebacivale su sa jednih na druge. Tako je skupocjena oprema koju je BiH dobila kao poklon, a koju su druge zemlje u našem okruženju kupile i za to izdvojile desetine milijuna marka, upala u takozvano vrzino kolo i nije mogla služiti svojoj osnovnoj namjeni.

Problem je prvo bio u tome što je izgubljeno više od pola godine na rješavanje procedura oslobađanja donirane opreme od PDV-a i carine. Potom se pojavio problem jer u BiH nije bilo institucije koja je imala vrijedeću licencu za mjerenje visokih nivoa ionizirajućeg zračenja, koju izdaje Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, a koja bi izvršila kontrolu kod tih kamiona, pa bi se potom moglo ići pred tu Regulatornu agenciju, koja treba dati dozvolu za rad kamiona, pišu Nezavisne novine.

Zavrzlame

Sve te zavrzlame su trajale mjesecima da bi UNO BiH početkom listopada objavila poziv za dostavljanje ponuda za vršenje usluga pribavljanja dokumenata za dobivanje licence za posjedovanje i korištenje izvora ionizirajućeg zračenja. Iz UNO BiH, kojoj su i donirana ova skupocjena vozila i prateća oprema, rekli su nam jučer da je izabran ponuđač za vršenje usluge pribavljanja dokumenata za dobivanje licence za posjedovanje i korištenje izvora ionizirajućeg zračenja, te da je postupak potpisivanja ugovora u tijeku.

Naime, Vlada Kine je još prije dvije godine donirala UNO BiH dva specijalizirana skener kamiona za kontrolu uvoza robe. Ta donacija je trebalo da pomogne da se BiH snažnije uhvati u koštac s organiziranim kriminalom i korupcijom, kao i sprečavanjem carinskih i trgovinskih prekršaja. Donirana vozila omogućavaju da se detaljno izvrši pregled vozila na granici i da budu otkrivene bilo kakve sumnjive stvari u njima, bez ulaska u ta vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close