Potpisan sporazum

Švedska podržava ICMP u Bosni i Hercegovini

ICMP pomaže vlastima rješavanje pitanja neidentifiranih posmrtnih ostataka koji se čuvaju u mrtvačnicama u BiH.
Vijesti / Flash | 02. 04. 2019. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Veleposlanstvo Švedske u Sarajevu potpisali su sporazum na temelju kojeg Švedska pomaže ICMP-ov program u Bosni i Hercegovini sa dodatnih 100,000 eura. Sa ovim iznosom, Švedska je od 2002. godine podržala ICMP-ov rad u Bosni i Hercegovini sredstvima u iznosu 23,000.000 švedskih kruna.

''Ovaj novi grant dio je dugotrajne potpore Švedske doprinosu ICMP-a nastojanjima Bosne i Hercegovine da pronađe i identificira nestale osobe i osigura prava preživjelima”, izjavila je danas Marie Bergstrom, šefica za razvoj i suradnju Ambasade Švedske. Pronalaženje i identifikacija osoba za kojima se još uvijek traga ključni je element održavanja mira i stabilnosti. ICMP pomaže vlastima pružajući ciljanu i učinkovitu pomoći zbog toga Švedska podržava ovaj program u Bosni i Hercegovini.''

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan zahvalio je Vladi Švedske za podršku. Istaknuo je da su vlasti Bosne i Hercegovine do sada identificirale gotovo 23.000 osoba čiji je nestanak prijavljen po okončanju sukoba, “ali to i dalje znači da oko 8,000 obitelji u ovoj državi još uvijek ne zna sudbinu svojih voljenih. Te obitelji imaju pravo na istinu, pravdu i reparacije, zbog čega se nastojanja u traženju nestalih moraju nastaviti”.

ICMP pomaže vlastima rješavanje pitanja neidentifiranih posmrtnih ostataka koji se čuvaju u mrtvačnicama u BiH. Pruža i pomoć u području forenzičke antropologije i arheologije, a omogućava Bosni i Hercegoovini pristup ICMP-ovoj tehnologiji testiranja DNK i provjere podudarnosti u svrhu identifikacije.

Pored toga ICMP radi na jačanju kapaciteta sudske medicine u Bosni i Hercegovini i nastoji ojačati kapacitete Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO), između ostalog radeći sa vlastima BiH kako bi osigurali prijenos upravljačkih odgovornosti u INO-u Vijeću ministara BiH putem izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Time će INO biti u potpunosti bosanskohercegovačka institucija. Trenutno ICMP i Vijeće ministara dijele upravljačku odgovornost u INO-u, kao njegovi suosnivači.

 

 

O ICMP-u

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati suradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close