Aida Hadžialić

Švedska ministrica bh. korijena: Velika dijaspora želi investirati u BiH

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 11:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Švedska daje punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji (EU)'', poručila je ministrica obrazovanja Kraljevine Švedske Aida Hadžialić, koja boravi u službenoj posjeti BiH, javlja Agencija Anadolija.

Hadžialić, koja je najmađa ministrica u švedskoj vladi, prvog dana posjete BiH sastala se da predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Na sastanku je, kako je rekao Zvizdić, bilo riječi o proširenju suradnje dviju zemalja, posebno u području ekonomije.

"Konstatirali smo da ne postoji bilo kakvo otvoreno pitanje između naše dvije države. Ono što smo na neki način zatražili i razgovarali jeste prezentacija naših ekonomskih potencijala u Švedskoj, pokušat ćemo dogovoriti jedan forum gdje ćemo predstaviti naše projekte iz oblasti energetike, drvne i metalne industrije i svih drugih oblasti gdje ima kapaciteta za ekonomsku suradnju. Još jednom zahvaljujem na snažnoj podršci Švedske našem europskom putu", rekao je Zvizdić.

''Suradnja između Švedske i BiH može se dodatno ojačati, jer su te dvije zemlje itekako povezane'', rekla je švedska ministrica. Istaknula je kako u Švedskoj živi 80.000 građana porijeklom iz BiH, što čini "veliku dijasporu" ljudi koji nisu zaboravili domovinu.

"Moram reći da mi je drago da mogu biti u Sarajevu i BiH. Došla sam u Sarajevo sa glasom švedske vlade, vjerujemo da se može ojačati suradnja naše dvije zemlje. U Švedskoj je velika bh. dijaspora koja želi investirati u BiH i podijeliti, ne samo ekonomski potencijal, već to raditi sa velikim srcem. Nije samo pitanje te bh. dijaspore, pitanje je također da švedski investitori žele naći nova tržišta, vjerujemo da BiH i druge države regije mogu biti velika prilika Švedskoj kako bi se ojačao izvoz, na zadovoljstvo svih", rekla je Hadžialić, koja se u Sarajevu obratila na bosanskom jeziku.

Dodala je kako BiH treba biti član Europske unije te da u tom smjeru Švedska podržava BiH na njenom europskom putu.

"Drago nam je bilo kada je u veljači BiH poduzela važne korake prema EU, aplicirali ste. Švedska podržava taj smjer, prijatelji smo BiH, jer znamo da je jedna progresivna BiH u EU važan dio budućnosti svih građana BiH'', dodala je.

Budući da je na čelu Ministarstva obrazovanja, Hadžialić je podsjetila kako je upravo obrazovanje temelj države.

"Mislim da naša država ima dosta znanja i tradiciju ulaganja u školstvo. To je važno za gradnju uspješne države, jake na globalnom tržištu. Mislimo da mi iz Švedske možemo podijeliti naše znanje kako bi ojačalo školstvo u BiH, kako bi se ljudima pružila bolja budućnosti u ovoj državi", zaključila je Hadžialić.

Zvizdić je istaknuo kako je današnja posjeta Hadžalić BiH i emotivna, jer je riječ o ministrici koja svoje korijene ima upravo u BiH. Iako su i mnoge novinarske ekipe imale brojna pitanja za švedsku ministricu, nije im bilo dopušteno postavljati ih uz napomenu kako Hadžialić predstoje brojni sastanci.

Inače, Aida Hadžialić je rođena u Foči 1987. godine, a kao petogodišnjakinja je odselila u Švedsku. Po zanimanju je pravnica, obavljala je i funkciju zamjenice gradonačelnika Halmstada.

Kopirati
Drag cursor here to close