14 mladih lidera

Svečano promovirana druga klasa časnika Oružanih snaga BiH

Vijesti / Flash | 18. 12. 2015. u 12:59 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prigodnoj svečanosti u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu je danas promovirana Druga klasa mladih časnika.

Četrnaestorici mladih lidera, potporučnika OSBiH su nakon polaganja svečane zakletve uručeni certifikati o uspješno završenoj temeljnoj obuci, ugovori o prijemu u profesionalnu vojnu službu i naredbe o postavljenju.

Sudionike svečanosti, kojoj su uz visoke dužnosnike Ministarstva obrane BiH i OSBiH, nazočili dužnosnici Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u BiH, predstavnici vlasti u BiH, dužnosnici NATO-stožera Sarajevo i EUFOR-a, kao i članovi vojno-diplomatskog zbora, te rodbina i prijatelji pripadnika Druge klase, pozdravili su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč.

Uz čestitke mladim časnicima OSBiH, istaknuli su značaj pomlađivanja sastava OSBiH u funkciji jačanja ukupnih kapaciteta i njihovog osposobljavanja na putu ka članstvu BiH u NATO-u.

Izrazili su očekivanje da će novi lideri predano i jednako uspješno, kao i tijekom dosadašnje veoma zahtjevne obuke i rigoroznog odabira, odgovoriti na sve izazove i zadatke u sklopu misije OSBiH.

Ministrica Pendeš je izrečene ocjene potvrdila i u izjavi za medije nakon okončanja ceremonije, naglašavajući da su ljudski resursi ključni element svake strukture te da ulaganje u njihovo znanje predstavlja značajan korak na putu daljnjeg jačanja kapaciteta odbrambenih struktura BiH.

Izrazila je, istodobno, uvjerenje da će mladi časnici doprinijeti još boljem rejtingu OSBiH u BiH i svijetu, sudjelujući u mirovnim misijama i kreirajući bolju budućnost vlastite domovine.

Podmlađivanje časničkog i dočasničkog kadra, kako je novinarima kazao zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, predstavlja važan segment u dostizanju NATO-standarda.

Podsjetio je da su pripadnici Druge klase u profesionalnu vojnu službu primljeni iz civilstva nakon raspisivanja i provođenja natječaja na tom planu, najavljujući da će ova metoda prijema mladih lidera u OSBiH biti nastavljena.

Metoda prijema kandidata iz civilstva u časnički zbor počeo je u sklopu projekta, realiziranog uz potporu vlade UK, odnosno Veleposlanstva Velike Britanije u BiH - Ureda vojnog atašea i u suradnji s NATO-stožerom Sarajevo i Zapovjedništvom EUFOR-a.

Uime Druge klase mladih časnika OSBiH, zahvalnost za uspješno okončanje još jednog ciklusa osnove obuke iskazao je najbolji polaznik u ovoj klasi, potporučnik Davor Telić, istaknuvši spremnost za daljnji nesebičan angažman na izvršavanju svih zadataka, postavljenih u sklopu misije OSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close