Glock i 100 metaka

Sve više detalja: Kako je atentator iz Münchena vježbao pucanje

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 18:34 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici bavarske kriminalističke policije objasnili su za državnu radio-televiziju BR kako je ubojica Ali David Sonboly (18) došao do oružja i na koji je način vježbao gađanje iz pištolja kojim je 22. srpnja u tržnom centru Olympia usmrtio devet ljudi, a još 16 ranio.

Vježbu pucanja obavio je sa čak 100 komada streljiva, kazali su u policiji, ali zbog istrage koja još nije okončana, nije rečeno gdje je uzimao 'sate obuke'.

Za razliku od pozamašne količine streljiva koju je potrošio na vježbi gađanja, za vrijeme svog suludog ubilačkog pohoda u tržnome centru ispalio je ukupno 57 hitaca, uključujući i onaj kojim je presudio samom sebi.

Zanimljivo je i to da je jedan od policajaca promašio Sonbolyja prije nego se terorist sam usmrtio.

Policija ocjenjuje kako je ubojica bio u situaciji usmrtiti znatno više ljudi, ali očito je kako je u jednome trenutku odlučio završiti svoj ubilački pohod.

Naime, kako je izjavio glasnogovornik bavarske policije, ubojica je te iste večeri, nakon masakra u tržnom centru, ušao u jednu stambenu zgradu, pri čemu je na stubištu susreo nekolicinu stanara, ali nikome njih nije ništa učinio. Policija zaključuje da Sonboly svoj pištolj Glock 17 nije držao u ruci prilikom ulaska u stambenu zgradu.

Potvrđeno je također kako pokolj iz mržnje koji je izvršio 18-godišnji učenik iz Münchena ima dosta sličnosti s onim koji je prije pet godina u Norveškoj izvršio Anders Behring Breivik, usmrtivši 77 mladih ljudi. Između ostalog, oba masakra izvršena su istom markom oružja, sa sličnim motivima netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.

Uhićen trgovac oružjem koji je Sonbolyju prodao pištolj

Inače, pištolj i 100 komada streljiva Sonboly je kupio na crnom tržištu, putem šifriranih web stranica.

Nakon nabavke Glocka i 100 komada municije, koju je koristio za vježbanje, ubojica je naknadno nabavio još 350 komada metaka, pokazuje istraga.

Vrijednost isporuke oružja i streljiva procijenjena je na 4.350 eura.

U međuvremenu je trgovac oružjem na crno Philipp K. (31) namamljen u policijsku stupicu i uhićen.

Policija je od njega 'poručila' jedan pištolj iste marke kojim je terorist ubio devet ljudi, kao i paket od 800 metara, dva spremnika za streljivo i automatski pištolj s četiri punjenja.Primopredaja je trebala biti izvršena na istome mjestu, u gradu Marburgu, gdje je oružje kupio i atentator Sonboly.

Kad se trgovac oružjem pojavio na dogovorenom mjestu, policija je odmah intervenirala te ga uhitila bez pružanja otpora.

Njemu prijeti do deset godina zatvorske kazne za ovo teško krivično djelo. (kraj)

Kopirati
Drag cursor here to close