2. listopada

Sve je spremno za lokalne izbore u BiH

Vijesti / Flash | 30. 09. 2016. u 11:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH izvršilo je sve neophodne pripreme da bi 2. listopada u sedam sati sva biračka mjesta bila otvorena i izborni proces trajao do 19 sati’’, kazao je novinarima danas u Sarajevu predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić.

Podsjetio je da je razdoblje izborne šutnje od subote, 1. listopada, od sedam sati pa do nedjelje, 2. listopada, do 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. U tom razdoblju je političkim subjektima zabranjena bilo kakva politička promocija radi uticaja na birače, odnosno vođenje bilo kakve kampanje koja bi eventualno mogla opredijeliti određeni broj birača da glasaju za određenu biračku opciju.

Šantić je istaknuo da birači mogu glasati s važećim identifikacijskim dokumentima koje su izdali službeni organi u BiH, a to su osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvoja.

‘’To su ta tri dokumenta, ali samo izdati od organa Bosne i Hercegovine, odnosno nadležnih organa u BiH’’, pojasnio je Šantić.

Za osobe koje poslije zaključenja Središnjeg izbornog popisa steknu biračko pravo, a nisu upisani u izvod iz Središnjeg biračkog popisa jer je on zaključen prije 45 dana, mogu da odu na biračko mjesto koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće i da na taj način glasaju.

Činjenice za manipulacije

Predsjednik SIP-a BiH osvrnuo se i na izjave Koalicije ‘Pod lupom’ koja prati izbore, kazavši da su analizirali sve njihove zahtjeve i da se veliki broj tih zahtjeva odnosi na nadležnost općinskih izbornih komisija.

‘’Ono za što smo mi smatrali, mi smo to uputili općinskim izbornim komisijama prije dvadesetak dana’’, kazao je Šantić, dodajući da ima i određenih navoda koji su paušalni, neutemeljeni, nemaju činjenica za te tvrdnje, nemaju čak ni dokaza.

Pojasnio je da svi koji smatraju da se određene nepravilnosti događaju, a ima elemenata kaznene odgovornosti dužni su, isto kao i SIPBiH, da ih dostave nadležnim organima na postupanje.

Podsjetio je da je prije desetak dana SIPBiH, gdje je bilo indicija da se radi o elementima kaznene odgovornosti naročito za glasanje putem pošte, za eventualnu trgovinu biračkim odborima, to uputili nadležnim tužiteljstvima.

Kazao je da je i jučer potpisao desetak odluka s kompletnom dokumentacijom i to je upućeno Tužiteljstvu BiH.

‘’Da bi netko dokazao da je bilo manipulacija u izbornom procesu mora imati činjenice za to, imena ljudi, imena političkih stranaka, a prije svega treba biti osnov u Izbornom zakonu BiH, pravni osnov i predviđena sankcija za takvo eventualno postupanje. Svega toga u ovim opisima od organizacije ‘Pod lupom’ praktički nema. To su samo tvrdnje koje praktički nemaju uporišta u Izbornom zakonu, eventualno mogu imati elemenata kaznene odgovornosti. Uputili smo ih neka i oni isto pošalju kao što mi to radimo’’, pojasnio je Šantić.

Više od 6.000 promatrača

Podsjetio je da je više od 3.200.000 upisanih birača u Središnji izborni popis, više od 451 ovjereni politički subjekat, više od 30 tisuća kandidata.

‘’Otprilike imamo 6.000 ovjerenih posmatrača, negdje oko 300 međunarodnih posmatrača. Imamo oko 6.000 posmatrača nevladinih organizacija, uključujući tu i određene političke subjekte, ali samo koje je ovjerilo Središnje izborno povjerenstvo. Znači, SIPBiH oko 6.300 ovjerenih, s tim da će se tome pridružiti vjerovatno više od 60.000 ovjerenih posmatrača od općinskih izbornih komisija, znači od političkih subjekata’’, kazao je Šantić, dodajući da je ta brojka oko 70.000 posmatrača.

Poručio je promatračima da budu prisutni na biračkim mjestima od sedam sati ujutro do 19 sati, ali i poslije zatvaranja biračkih mjesta, te da zahtijevaju da sva njihova zapažanja budu upisana u zapisnik o radu biračkog odbora.

Šantić je pozvao birače da u što većem broju 2. listopada izađu na svoje biračko mjesto i zaokruže onu opciju koja im odgovara. Uoči izbora nisu zabilježene aktivnosti koje bi ugrožavale sigurnost

Nisu zabilježene aktivnosti koje bi bitno utjecale na ugrožavanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini, a koje se odnose na održavanje lokalnih izbora u zemlji, rečeno je danas Feni iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.

U ovoj ocjeni se Direkcija poziva na razmjenu podataka sigurnosnih tijela. U skladu s nadležnostima, Direkcija preduzima sve neophodne mjere i radnje radi podizanja nivoa sigurnosti uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, rečeno je također.

Kopirati
Drag cursor here to close