Dodik i Lukač

Svaki pokušaj ulaska pripadnika policije FBiH bit će spriječen

U skladu sa Ustavom RS-a i Zakonom o policiji i unutarnjim poslovima, Policija RS-a je nadležna za provođenje zakona i održavanje sigurnosti na teritoriji RS-a
Vijesti / Flash | 17. 08. 2018. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da pripadnici policija Federacije BiH neće biti raspoređeni u RS koja ima teritorijalni integritet, policijske snage, Ustav, zakone i Sporazum o suradnji policijskih agencija.

"Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije FBiH uđe u Republiku Srpsku, bez suglasnosti Vlade i Policije Republike Srpske, biće spriječen silom i to nitko ne treba pokušavati", poručio je predsjednik Srpske.

Istaknuo je da se relevantni dokazi mogu naći u BiH, jer Republika Srpska ima pravo na unutanja pitanja i poslove.

Agresija na RS

"To što postoji Granična policija BiH na teritoriji Republike Srpske ne znači da mogu raspolagati teritorijom. Veoma jasno želim reću da ukoliko FBiH pošalje svoje policajce u RS, a bez suglasnosti naše Vlade bit će spriječeno i smatrat ćemo to aktom napada i agresijom na Republiku Srpsku", naglasio je Dodik, a prenosi Srna.

Pozvao je ljude u FBiH da to ne čine.

"Imamo zajednički problem u vezi s migrantima i to moramo zajednički rješavati, ali ne na način da se nešto zloupotrebljava. Svaka vrsta opravdanja takve stvari i događaja je van Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma i kreirana je da se devalvira uloga i značaj Republike Srpske", naveo je Dodik.

Dodik brani RS

Poručio je da će kao predsjednik RS biti odlučan obraniti RS, pa i od nasrtaja kakvi se planiraju.

"Ne mogu vjerovati da postoje neki koji su spremni da ovo opravdavaju pričom kako se navodno smanjuje broj migranata, a onda istog dana traže povećanu intervenciju snaga FBiH", rekao je Dodik.

Napomenuo je da RS želi mir i suradnju i da svako poštuje svoje nadležnosti.

"Svaki pokušaj organiziranog ulaska pripadnika policije FBiH biće silom spriječen", zaključio je predsjednik Srpske.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, bez suglasnosti Vlade Republike Srpske, poručio je resorni ministar Dragan Lukačn u otvorenom pismu, koje prenosi Fena.

Mektićevi pokušaji osuđeni na propast

''Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, koji dolaze od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast, jer nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, kao i potpisanim sporazumima između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i drugih policijskih agencija u BiH'', naveo je Lukač.

Istaknuo je da MUP RS-a ima potpisan Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH.

Dodao je da je prema Sporazumu, trenutno angažirano 80 policijskih službenika MUP-a RS-a.

Policija RS, djeluje u RS-u

''U skladu sa procjenama sa terena i na osnovu službenog zahtjeva Granične policije BiH, spremni smo angažirati i dodatne snage Policije RS na zaštiti granice. Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji RS, od ministra Mektića, još je jedan od njegovih nepromišljenih zahtjeva sa dalekosežnim posljedicama i predstavlja presedan koji su osmislili njegovi mentori iz Sarajeva, a koji su njega zadužili da sve provede, s ciljem urušavanja nadležnosti MUP-a RS i teritorijalnog integriteta RS“, istaknuo je Lukač.

Pismo je zaključio navodeći da je u skladu sa Ustavom RS-a i Zakonom o policiji i unutarnjim poslovima, Policija RS-a nadležna za provođenje zakona i održavanje sigurnosti na teritoriji RS-a, dodajući da će „tako biti i u budućnosti“.

Kopirati
Drag cursor here to close