Dnevnice

'Sužena' istraga: Sauchi se isplatio dizanje ruke?

Vijesti / Flash | 18. 05. 2017. u 09:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U žalbi protiv sudske odluke kojom je zbog procesnih razloga ukinuto rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko, Uskok ističe kako je to prvi put da je takvo rješenje ukinuto sa stajalištem da prema Zakonu o kaznenom postupku nije moguće donijeti rješenje o provođenju i proširenju istrage.

Sporno rješenje o proširenju istrage u srijedu je ukinuo sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, a prema riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića odluka je ukinuta zbog procesnih razloga s obzirom da Zakon o kaznenom postupku ne poznaje termin »proširenje istrage«, već se može donijeti novo rješenje o pokretanju istrage koje se onda može spojiti s ranijim rješenjem.

Uskok, međutim, naglašava da doneseno rješenje o provođenju i proširenju istrage proizlazi iz činjeničnih utvrđenja dosadašnjih rezultata istrage i provedenih izvida koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su okrivljenici počinili kaznena djela na način kako im se rješenjem stavlja na teret.

''Dakle, u konkretnom slučaju ne radi se o pitanju sadržaja nego forme, odnosno naziva državnoodvjetničkog akta, koji ne samo da nije u suprotnosti s odredbama Zakona o kaznenom postupku, nego je u skladu s dosadašnjom praksom svih županijskih sudova u Hrvatskoj pred kojima Ured postupa'', objavio je Uskok na svojim internetskim stranicama, prenosi Hina.

Uskok zaključuje da je odlukom suca istrage Županijskog suda u Zagrebu po prvi puta ukinuto takvo rješenje sa stajalištem da sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku nije moguće donijeti rješenje o provođenju i proširenju istrage.

Naime, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer zbog procesnih je razloga ukinuo rješenje o proširenju istrage protiv Tomislava Sauche u "aferi dnevnice", te ju je vratio Uskoku na ponovno odlučivanje, doznaje se u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu.
Glasnogovornik suda Krešimir Devčić rekao je Hini da je odluka ukinuta zbog procesnih razloga s obzirom da Zakon o kaznenom postupku ne poznaje termin "proširenje istrage", već se može donijeti novo rješenje o pokretanju istrage koje se onda može spojiti s ranijim rješenjem.

U "aferi dnevnice" ponovno je jedini osumnjičenik bivši predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića i sadašnji saborski zastupnik Tomislav Saucha jer je na snazi ostalo prvo rješenje o pokretanju istrage kojim se Sauchu tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja.

Uskok je istragu protiv Sauche pokrenuo temeljem podataka iz Izvješća Državnog ureda za reviziju o radu Vlade u 2015. u vezi isplata dnevnica posebnim savjetnicima predsjednika Vlade od 307.000 kuna, izvršenih na osnovu 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, "nakon javnih istupa u kojima su izjavili da na službena putovanja nisu putovali niti su im novčani iznosi povezani sa službenim putovanjima isplaćeni".

Uskok sumnja da je Saucha od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade, u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo, kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu Državnog proračuna, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga.

Proširenom istragom Sauchu se teretilo da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa svojom tadašnjom tajnicom. No, ona je, po naknadnim saznanjima, i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim sumnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića, te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close