Suspendirana

Sutkinja Alida Nađ-Mađarac optužena da je namještala poslove stečajnim upravnicima

Vijesti / Flash | 30. 04. 2017. u 06:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sutkinja Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alida Nađ-Mađarac u petak je privremeno suspendirana s ove dužnosti, nakon što je optužena da je mimo zakona imenovala stečajne upravnike u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina tisuća maraka godišnje.

U optužnici protiv Nađ-Mađarac stoji da je mimo Zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka, iako stečajni upravnik može da vodi samo jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dv, pišu Nezavisne.com.

Optužnicu podignutu 10. travnja, koja je tereti da je kao sutkinja u sudskom postupku imala cilj da drugom pribavi korist, Okružni sud u Bijeljini potvrdio je 14. travnja, a potom je

Prvostupanjska disciplinska komisija za suce Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTS) BiH donijela odluku o suspenziji do okončanja kaznenog postupka.

Zakon je, prema navodima optužnice, prekršila i jer je Đurđevića, koji je iz Šamca, imenovala iako on nije s područja mjesne nadležnosti Okružnog privrednog suda u Bijeljini, nego Okružnog privrednog suda u Doboju.

Đurđevića je od 8. travnja 2013. do kraja 2016. godine imenovala za stečajnog upravnika u velikim i značajnim poduzećima - u Rudniku olova i cinka "Sase" Srebrenica, u "Panafleksu" Bijeljina, Tvornici glinice "Birač" Zvornik, Tvornici šećera Bijeljina, te u firmi "Leder" Bijeljina.
Optužena je da je Đurđevića, suprotno Zakonu o bankama, imenovala i za stečajnog upravnika Bobar banke, iako je propisano da za stečajnog upravnika može biti imenovana samo osoba koja ima bankarsko iskustvo. Navedeno je da je rješenje o imenovanju donijela dan prije stupanja na snagu tog zakona 25. siječnja da bi izbjegla njegovu primjenu.

Nađ-Mađarac je od 10. lipnja 2010. do kraja 2016. godine Petrovića imenovala za stečajnog upravnika u "Poljoprivredniku" Bratunac, te u tvornicama iz Zvornika "Inžinjering", "Prerada s hladnjačom", "Miro-prom", "Vodoprivreda Drina". Markovića je postavila za stečajnog upravnika u firmi "Rad" iz Bijeljine, "Mesoproduktu" iz Bijeljine, Zemljoradničkoj zadruzi "Dojčin Lukić" Lopare, u firmu "Energolinija" Karakaj-Zvornik.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević rekao je da ne zna što će biti sa stečajnim postupcima koji su nezakonito dodijeljeni Đurđeviću, Petroviću i Markoviću.
''Nemam informacije o nezakonitoj dodjeli tih stečajnih postupaka i ne mogu govoriti ništa dok ne vidim o čemu je riječ'', kazao je Kovačević.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da u Ministarstvu ne tumače odluke VSTS-a.

''Naš posao je da osiguramo da stečajni postupci budu provedeni u zakonom propisanom roku i mi ćemo to i uraditi'', kazao je Kasipović.

Na pitanje što će biti sa stečajnim postupcima koje su vodili Đurđević, Petrović i Marković, a nezakonito su im dodjeljivani, Kasipović je rekao da će u skladu s odlukom VSTS-a i u skladu sa Zakonom o stečaju poduzeti sve potrebne mjere da se stečajni postupci provedu.

S Petrovićem i Markovićem novinari Nezavisnih novina uspjeli stupiti u kontakt, a Đurđević kaže da Nađ-Mađarac nije ni prva ni posljednja koja je tako imenovala stečajne upravnike, ali nije želio da otkrije o kojim se još sucima radi.

''To je vjerojatno zato što nedostaje kvalitetnih stečajnih upravnika. Sudac odgovara za rad stečajnog upravnika. Ovdje nitko ništa nije ukrao i nema štete'', tvrdi Đurđević.

Dodao je da ne zna zašto se zakonom traži iskustvo u bankama.

''To je predviđeno novim zakonom, a prijedlog za moje imenovanje podnesen je prije stupanja tog zakona na snagu'', istaknuo je Đurđević.

Komisija VSTS-a donijela je i odluku kojom je sutkinju Općinskog suda u Sarajevu Milenu Rajić privremeno udaljila od vršenja dužnosti suca, do okončanja kaznene istrage koja se protiv nje vodi po naredbi Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo. Rajićeva je, neslužbeno, jedna od osumnjičenih u predmetu "Kurir". U istom predmetu osumnjičeni su i odvjetnici Esad Hrvačić, Samina Skopak, Selma Taraniš i Ismet Hamzić, te Vildana Ligata, Zaim Spahović i bivši radnik Općinskog suda u Sarajevu Muamer Pita. Svi su osumnjičeni za malverzacije prilikom kupoprodaje i knjiženja nekretnina.

Kopirati
Drag cursor here to close