Korupcija

Suspendiran sudac: Stan za kćerku u iznosu od 18.381 KM

''Proizilazi jasna namjera suca da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381 KM''
Vijesti / Flash | 30. 07. 2021. u 16:28 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U banjalučkom Okružnom sudu je 6. kolovoza zakazano ročište na kojem će se o krivnji izjasniti Dragan Borovčanin, sudac Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu koji je optužen da je povredom zakona od strane suca ili tužitelja omogućio pribavljanje koristi svojoj kćerci, potvrđeno je iz Okružnog suda.

Borovčanina optužnica Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske tereti da je 7. kolovoza 2020. godine, postupajući kao sudac Privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku pred tim sudom, u namjeri da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući kupovinu nepokretnosti, jednosobnog stana koji je bio predmet izvršenja, za jednu trećinu tržišne vrijednosti, zaključkom od 7. kolovoza 2020. na drugom ročištu za prodaju, prodao predmetnu nepokretnost.

U optužnici se navodi da je sudac na taj način direktno prekršio odredbu Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudac ili druga osoba koja službeno sudjeluje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana osoba, odnosno preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici.

''U optužnici se navodi da donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizilazi jasna namjera suca da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381 KM'',  priopćeno je ranije iz Republičkog javnog tužiteljstva.

Iz Ureda disciplinskog tužitelja su potvrdili za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je, po zahtjevu Ureda, Prvostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) privremeno udaljila sa vršenja dužnosti suca Borovčanina do okončanja kaznenog postupka.

Kopirati
Drag cursor here to close