Kamp "Lipa"

Šuga zavladala migrantskim kampom, zaražena svaka druga osoba

Istaknuta je i važnost osiguravanja zagrijanih boravišnih prostora, higijenskih potrepština, kao i prostora za održavanje osobne higijene.
Vijesti / Flash | 11. 02. 2021. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici i medicinsko osoblje domova zdravlja u Unsko-sanskoj županiji (USŽ) svakodnevno pružaju zdravstvenu pomoć za oko 900 migranata i izbjeglica na lokalitetu Lipa kod Bihaća.

Najveći problem predstavlja zaraza scabiesom, što je i očekivano s obzirom na teške boravišne i životne uvjete u ranijem periodu.

"To nam je trenutno najozbiljniji problem, jer je skoro svaka druga osoba koja ovdje trenutno boravi zaražena scabiesom. Naši dežurni medicinski timovi su vrlo ozbiljno pristupili ovom problemu, a Zavod za javno zdravstvo je pomogao pri izradi protokola postupanja i liječenja, odnosno suzbijanja i sprečavanja daljeg širenja zaraze. Točno je određeno individualno tretiranje po šatorima", kazala je ministrica zdravstva USŽ-a Nermina Ćemalović.

Istaknuta je i važnost osiguravanja zagrijanih boravišnih prostora, higijenskih potrepština, kao i prostora za održavanje osobne higijene, prenosi BHRT.

"Znatno su poboljšani uvjeti i ovim ljudima je napokon osiguran dostojanstven tretman. Posebno mi je drago što su uvedena jasna pravila ponašanja i postupanja u šatorskom naselju. Također, pojavljuju se i donatori koji pomažu u nabavci hrane, obuće, odjeće i ostalih nužnosti", riječi su glasnogovornika Crvenog križa Grada Bihaća.

Sami migranti i izbjeglice mnogo su zadovoljniji trenutnom situacijom.

"Svjesni smo da ne može biti idealno, ali sada je mnogo bolje stanje. Spavamo u zagrijanom prostoru, imamo dovoljno hrane i vode, kao i mogućnost održavanja lične higijene i toalete. Svi su dosta zadovoljniji", rekao je Ali iz Pakistana.

Služba za poslove sa strancima BiH u prethodnim danima je provela proces biometrijske identifikacije svih osoba na ovoj lokaciji, dok su pripadnici Oružanih snaga završili sanaciju pristupnog puta.

Kopirati
Drag cursor here to close