Dopune zakona

Sudska policija RS-a izvršavat će naredbe i sudova u FBiH

Vijesti / Flash | 19. 06. 2016. u 09:09 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Republike Srpske (RS) predviđeno je pravno preciznije reguliranje suradnje entitetskih sudskih policija.

Propisano je da predsjednik Vrhovnog suda RS može sklopiti sporazum s predsjednikom Vrhovnog suda Federacije BiH o saradnji i pružanju pomoći između entitetskih sudskih policija kako bi se regulirali određeni poslovi i zadaci kada je u pitanju izvršavanje naredbi za sudove iz Federacije BiH.

''To je nužno da bi se regulirala oblast nadležnosti Sudske policije RS-a, kada su u pitanju naredbe za dovođenje i porovođenje osoba, izdate od sudova iz FBiH'', pojasnila je za Fenu službenica za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS-a Sanja Džombić.

Naime, u praksi se događalo da je Sudska policija RS-a dobijala naredbe sudova iz Federacije BiH, kada su u pitanju poslovi i zadaci dovođenja i sprovođenja osoba s teritorije RS-a u sudove i kazneno-popravne zavode u FBiH, a koje nije mogla izvršiti jer nema zakonske nadležnosti.

Također, identična situacija je i u slučaju dovođenja i sprovođenja osoba s teritorije FBiH koje potražuju sudovi u RS-u, a za koje je isključivo nadležna Sudska policija FBiH.

''S obzirom na to da entitetske sudske policije nemaju mogućnosti da traže osobe na teritoriji drugog entiteta, jer je Zakon o Sudskoj policiji RS propisao da Sudska policija RS poslove i zadatke iz svoje nadležnosti izvršava na osnovu naredbi Vrhovnog suda, okružnih i osnovnih sudova, bilo je potrebno propisati mogućnost sklapanja navedenog sporazuma, kako bi se regulirali i ovi poslovi i zadaci Sudske policije'', naglasila je Džombić.

Izmjenenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji RS-a, koje će biti razmatrane na redovoj sjednici Narodne skupštine RS-a sljedeći tjedan, bit će formirana i nova organizacijska jedinica Sudske policije RS-a, Okružnog centra sudske policije u Prijedoru.

Kopirati
Drag cursor here to close