U prvom kvartalu

Sudovi riješili 60.339 najstarijih predmeta

Vijesti / Flash | 12. 04. 2017. u 08:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudovi u Bosni i Hercegovini su tijekom prva tri mjeseca riješili 60.339 najstarijih predmeta, što je dodatno doprinijelo kontinuiranom smanjenju broja neriješenih starih predmeta, odnosno povećanju efikasnosti sudova u BiH, a tim i pravosuđa u cjelini.

Ovo su najnoviji rezultati aktivnosti praćenja procesa rješavanja starih predmeta, jedne od primarnih aktivnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH kojom se osigurava da sudovi u potpunosti poštuju ispunjenje svojih planova rješavanja predmeta te da ih do kraja razdoblja, za koji se donosi plan, uspješno realiziraju.

Sudovi su planovima za rješavanje predmeta u ovoj godini predvidjeli rješavanje 156.320 najstarijih predmeta. Od prvostupanjskih sudova se očekivalo da u prvom kvartalu ostvare minimalno 25 posto svojih planova.

Međutim, analiza je pokazala da su realizirali plan u jednakom ili većem postotku od očekivanog te su u prosjeku ostvarili 36 posto plana.

Zahvaljujući ovoj aktivnosti, čija je implementacija započela 2010. godine, dolazi do kontinuiranog smanjenja broja neriješenih starih predmeta, tako da su sudovi do danas kroz planove riješili 720.000 najstarijih predmeta, što utiče i na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta te skraćivanje trajanja postupaka u sudovima, priopćeno je iz VSTVBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close