Usvajanje pravilnika

Tegeltija: Nitko neće imati argumenata da zaustavi provjeru imovine sudija i tužitelja

''Bojim se da sudije i tužitelji nisu svjesni što na ovaj način rizikuju. Ako se ovo ne riješi do lipnja, bojim se da nitko neće imati argumenata da zaustavi 'veting', kazao je Tegeltija dodavši kako će pozvati sudije i tužitelje na sastanak.
Vijesti / Flash | 12. 02. 2020. u 18:20 BIRN
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravosudne institucije ne žele usvajanje novog Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudija i tužitelja, kazao je na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) predsjednik ovog organa, Milan Tegeltija, dodajući da sudije i tužitelji nisu svjesni što rizikuju time i da nitko neće imati argumenata da zaustavi ''veting'', odnosno provjeru porijekla imovine.

Milan Tegeltija, je obavijestio kako je Vijeće zaprimilo pismo Genoveve Ruiz- Calavere, zadužene za Zapadni Balkan u Direktoratu Europske komisije zaduženom za proširenje, vezano za Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudija i tužitelja. Kako je kazao Tegeltija, pismom su pozdravljeni napori da se ovaj Pravilnik usvoji.

Prema izvještaju Radne grupe za unaprjeđenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudne funkcije, prijedlog Pravilnika je dostavljen Europskoj komisiji, Agenciji za zaštitu osobnih podataka i pravosudnih institucijama. Agencija za zaštitu osobnih podataka nije dostavila mišljenje o ovom Prijedlogu.

Dobrovoljni poziv je pritisak

Odgovori pravosudnih institucija su se ticali poštivanja presude Suda BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) i ranije pisala, a Radna grupa je predložila da se VSTV odredi u stavljanju Pravilnika van snage, o objavljivanju financijskih izvještaja, te o dostavljanju izvještaja za 2019. godinu u smislu obrasca koji će se koristiti.

U raspravi o ovome prijedlogu, Tegeltija je kazao ''kako se nema što staviti van snage, osim onog Pravilnika koji je bio na sudu, te da je vidljivo da pravosudne institucije smatraju da se ne treba usvajati novi Pravilnik''.

''Bojim se da sudije i tužitelji nisu svjesni što na ovaj način rizikuju. Ako se ovo ne riješi do lipnja, bojim se da nitko neće imati argumenata da zaustavi 'veting', kazao je Tegeltija dodavši kako će pozvati sudije i tužitelje na sastanak ''da im objasni situaciju''.

Kazao je da je pozvao sudije i tužitelje da dobrovoljno objave svoje kartone svjestan činjenice da ne postoji tehničko rješenje za to.

''Zbog toga mi moramo na web stranici omogućiti prostor za dobrovoljnu objavu kartona'', kazao je Tegeltija, koji je na sjednici VSTV u siječnju objavio svoj financijski izvještaj s godišnjim prihodima od 91.000 KM.

Član Vijeća, Goran Nezirović je kazao kako smatra da su sve sudije i tužitelji pročitali Priebeov izvještaj, te da ne želi podsjećati na 'veting', a da se 'i dobrovoljni poziv može tumačiti kao pritisak'.

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV, je rekla kako neće pozivati sudije i tužitelje da objave svoje imovinske kartone, te kako smatra da na to nema pravo nakon odluke Suda BiH.

''Mi smo naišli na zid, nismo poštovali zakone naše države'', kazala je Jukić.

Dalja rasprava o ovom pitanju pomjerena je na drugi dan sjednice, 13. veljače, kada se očekuje donošenje mjera za rješavanje ovog pitanja.

Veliki broj disciplinskih tužbi

Admir Suljagić, predsjednik Tajništva, je na sjednici VSTV danas kazao kako je tijekom ove godine podignuto već osam disciplinskih tužbi.

''Prošle godine je bilo 50 tužbi, što je najviše ako se uzme u obzir da je 2008. godine bilo osam tužbi, 2009. godine 15, a 2018. 33 disciplinske tužbe'', kazao je Suljagić.

Kako je naveo Suljagić, u Odjelu za imenovanja rade šef, tri pravna savjetnika, jedan referent i jedan pripravnik, a trenutno se rade testiranja za kandidate po natječajima iz 2019. godine.
Budući da pitanje manjka osoblja u ovom Odjelu nije moguće riješiti lako, te se ne mogu preraspoređivati ljudi koji su zaposleni po određenim projektima, predsjednik VSTV-a je kazao kako je potrebno napraviti spisak mjera koje se trebaju poduzeti da bi se ubrzale natječajne procedure.

Zastupnički dom Parlamenta BiH poslao je poziv VSTV-u za prisustvovanje tematskoj sjednici o stanju u pravosuđu i radu ovog organa, rečeno je na današnjoj sjednici.

''Ovaj je poziv korektan, te molim da planirate ovu aktivnost u svojim kalendarima'', poručio je Tegeltija članovima Vijeća, dodavši kako će uputiti pismo da se raspita kako će sjednica izgledati.

Slavo Lakić, član VSTV je kazao kako je ''ozbiljna stvar to što su pozvani, ali kako ga zanima koja je platforma na kojoj se bazira ta sjednica'', dodajući da mu je ''problematično biti prisutan na sjednici na kojoj se raspravlja bez dokumenata'' i da ne zna koji izvještaji su u pitanju.

Goran Nezirović je kazao kako svih 15 članova VSTV-a treba biti prisutno i čuti što se ima reći.

''Pošto je tematska sjednica, prirodno je da predsjednik organizira sastanak sa predstavnicima Parlamenta da vidimo kako oni smatraju da će ona izgledati da bismo se mogli pripremiti. Ovo je poželjan odnos između Parlamenta i sudske vlasti i mislim da trebamo otići po bilo koju cijenu'', kazao je Nezirović.

U ždrijebanju za nove članove VSTV bit će potrebno izabrati jednu ženu srpske nacionalnosti iz Tužiteljstva BiH, ženu bošnjačke nacionalnosti iz Parlamentarne skupštine BiH, te muškarca hrvatske nacionalnosti iz Vijeća ministara BiH, koji će zamijeniti Jadranku Lokmić – Misirača, Moniku Mijić, te Miljanu Buha, kojima ističe mandat, dogovoreno je također na današnjoj sjednici.

Na sjednici VSTV-a je rečeno da ove godine mandat prestaje i potpredsjednici VSTV-a, Ružici Jukić, ali je ždrijebanje za federalnu razinu izuzeto.

Kopirati
Drag cursor here to close