Mehanizam za kaznene sudove

Sudac Carmel Agius preuzeo funkciju predsjednika Mehanizma

Sudiac Agius je sudac Mehanizma od njegovog osnivanja 2012. godine.
Vijesti / Flash | 19. 01. 2019. u 14:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudac Carmel Agius s Malte danas je preuzeo funkciju predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (Mehanizam), nakon što ga je 30. lipnja 2018. na tu funkciju imenovao generalni tajnik Ujedinjenih nacija na mandat koji ističe 30. lipnja 2020.

Sudiac Agius je sudac Mehanizma od njegovog osnivanja 2012. godine. Također je obavljao funkciju sudac pretresnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 2001. godine, te funkciju suca Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (MKSR) i MKSJ od 2009. godine sve do zatvaranja ta dva međunarodna suda u prosincu 2015, odnosno prosincu 2017. godine.

Sudac Agius je obavljao funkciju potpredsjednika MKSJ od studenog 2011. do studenog 2015. godine, kao i funkciju posljednjeg predsjednika MKSJ od studenog 2015. do njegovog zatvaranja u prosincu 2017.

Funkciju predsjednika Mehanizma, sudac Agius preuzima od suca Theodora Merona, koji je obavljao funkciju predsjednika Mehanizma od 2012. godine.

Nakon preuzimanja funkcije, sudac Agius izrazio je svoju duboku zahvalnost sucu Meronu na njegovom izuzetnom rukovođenju Mehanizmom od prvog dana postojanja te institucije, napomenuvši da je zahvaljujući radu, rukovođenju i posvećenosti suca Merona, vizija Mehanizma kao novog i efikasnog modela međunarodnog kaznenog suda postala realnost. Također je pohvalio suca Merona i njegovo osoblje na svim uloženim naporima kako bi tranzicija između dva predsjednika prošla potpuno neometano.

Sudac Agius je naglasio da će njegovi glavni prioriteti kao predsjednika Mehanizma biti da osigura da se rezidualne pravosudne aktivnosti efikasno završe uz održavanje najviših standarda redovnog zakonskog postupka, unaprjeđenje jedinstvenog mandata Mehanizma kroz objedinjenu radnu kulturu, koordinaciju između ogranaka i harmonizaciju prakse i procedura u ograncima u Arushi i u Hagu te izgradnju pozitivne radne atmosfere u cilju poboljšanja morala zaposlenih i njihovih rezultata, priopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Kopirati
Drag cursor here to close