Pažin i ostali

Suđenje za zločine u Stocu: Pažin bio referent u Civilnoj zaštiti

Mirko Vreća, ispričao je da je, kada je angažiran u Civilnoj zaštiti (CZ) u Stocu, Mileta Pažina vidio kao pretpostavljenog u grupi koju je Pažin vodio.
Vijesti / Flash | 19. 12. 2019. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Stocu, svjedoci Obrane ustvrdili su da je Mile Pažin bio referent u Civilnoj zaštiti u tom gradu.

Mirko Vreća, ispričao je da je, kada je angažiran u Civilnoj zaštiti (CZ) u Stocu, Mileta Pažina vidio kao pretpostavljenog u grupi koju je Pažin vodio.

“Grupa je brojala 15 do 20 ljudi, broj se mijenjao. Radili smo sve poslove za održavanje grada Stoca”, kazao je svjedok, pojasnivši da im je zadatak bio da zaštite sve objekte, od Doma zdravlja, trafostanice, kotlovnice, i sve što se moglo uništiti granatiranjem.

Svjedok Vreća je rekao da je zapovjednik CZ-a bio Ibrahim Mahmutović, a da je Pažin bio “neki koordinator”.

Vreća je izjavio da je u CZ-u, dok on nije prešao u “Električno”, bilo Srba, Bošnjaka i ljudi iz miješanih brakova, ali da su svi bili zanatlije.

Na pitanje Staniše Gluhajića, člana Vijeća Suda BiH, svjedok je pojasnio da je on radio u “Električnom”, u nekom periodu 1993. godine kada su odvedeni muškarci Bošnjaci.

Sabirni centar u Osnovnoj školi

Dodao je da se Pažin prema svim tim ljudima odnosio korektno.

“Bio je korektan, nije nikoga ponizio”, kazao je svjedok, prenosi BIRN.

On je, odgovarajući na pitanja Pažinove Obrane, potvrdio da mu je poznato da je u Osnovnoj školi u Crnićima bio sabirni centar, gdje su bili žene i djeca, nakon što su vojnici Armije odvedeni u Čapljinu.

Svjedok je ispričao da su civile u Crnićima čuvali pripadnici “Domobrana”, čiji je zapovjednik bio Drago Katić.

“‘Domobrani’ su bili u uniformama”, rekao je svjedok.

Na pitanje Optužbe, svjedok je potvrdio da je sukob između Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) uzrokovao sabirni centar u Crnićima.

“Odvedeni su muškarci prema Čapljini. Ostale su žene i djeca, trebao ih je neko štititi, o njima voditi brigu”, kazao je svjedok.

On je rekao da Pažin nije bio vojno angažiran.

“Bio je više puta bez oružja, ako je imao oružje, imao je pištolj. Za mog perioda nije pušku nosio. Nekad je nosio pištolj”, kazao je svjedok, potvrdivši da je to bilo i u vrijeme kad je bio koordinator grupe CZ-a.

Optužbe za uhićenja i maltretiranje

Pažin je optužen za uhićenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan Mahali. S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Drugi svjedok Odrane Pažina, Božo Pavlović, izjavio je da je bio zapovjednik općinskog stožera Stoca do 3. lipnja 1993., te da Pažina poznaje duže od 45 godina.

“Gospodin Mile Pažin obavljao je dužnost nekog referenta u CZ-u. Civilna zaštita je bila vezana za civilni dio HVO-a i bila je pod Općinskim vijećem Stolac. CZ je bila jako dobro organizirana”, rekao je svjedok, prenosi BIRN.

On je naglasio da je do uspostavljanja sabirnih centara došlo kada je “buknuo rat između muslimana i Hrvata”.

“Oni su stavljeni u sabirne centre, na taj način je štićena njihova sigurnost. Domobranske jedinice su imale zadaću da to rade. Pažin ni u kom slučaju nije mogao, niti je imao priliku da sudjeluje u tome”, kazao je svjedok.

Na pitanje Optužbe da li su pripadnici CZ-a mogli lišavati slobode civilna ili vojna lica, svjedok je odgovorio da misli da nisu.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. siječanj.

Kopirati
Drag cursor here to close