Pažin i ostali

Suđenje za Koštanu bolnicu: Odvojen predmet protiv Josipa Krešića

Josipu i Vidi Krešiću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret je stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.
Vijesti / Flash | 17. 10. 2019. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BIRN / Pažin i ostali

Odlukom Vijeća Državnog suda, postupak protiv Josipa Krešića, kojem se sudi za zločine počinjene na području Stoca, odvojen je u odnosu na Mileta Pažina i Vidu Krešića zbog bolesti optuženog.

Prethodno je na statusnoj konferenciji vještak medicinske struke Ibrahim Omerhodžić, pojašnjavajući nalaz i mišljenje, izjavio da Josip Krešić može nazočiti suđenju, da je u medicinskoj dokumentaciji koju je imao na raspolaganju navedeno da je stabilnog općeg stanja unatoč bolesti i terapijama.

“Može doputovati i nazočiti suđenju do tri sata dnevno, ali je zbog njegovog stanja neophodno redovno praviti pauze”, kazao je vještak i naveo kako misli da će Josip Krešić sljedećih šest mjeseci moći dolaziti na suđenje.

Nakon što je Obrana vještaku dostavila nove nalaze, Omerhodžić je rekao da je situacija malo ozbiljnija, ali da ostaje pri ranijem nalazu, te je istaknuo kako bi bilo humano da optuženi pri dolasku na Sud ima noćenje radi odmora.

Obrana je dala prijedlog da se predmet u odnosu na Josipa Krešića razdvoji, ali se tome usprotivilo Tužiteljstvo.

“Nama nije cilj razvlačenje, već ubrzanje postupka. Ovo suđenje već traje četiri godine i tri mjeseca. Dvojica optuženih su preminula, jedan je bolestan”, kazao je Pažinov branitelj Marko Raguž.

Sudsko vijeće je potom odvojilo predmet Josipa Krešića u odnosu na Pažina i Vidu Krešića, i njemu će se suđenje nastaviti odvojeno, kada dozvole njegove zdravstvene prilike.

“Vijeće je imalo u vidu cjelokupno stanje u ovom predmetu. Josipa Krešića tereti jedna točka optužnice, a preostalo je da Tužitejstvo izvede svoje dokaze i duži period da to uradi Obrana. Sam vještak se nije mogao precizno izjasniti da li će se zbog zdravstvenog stanja optuženog suđenje moći nastaviti u kontinuitetu. Imamo u vidu pravo ostalih optuženih na suđenje u razumnom roku”, rekla je predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković.

Josipu i Vidi Krešiću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret je stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

S njima se optužnicom tereti i Pažin, nekadašnji pripadnik HVO-a, za uhićenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima i koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

U ovom predmetu je ranije, zbog smrti optuženih, odvojen postupak protiv Mirka Raguža i Ivice Markovića.

Nastavak suđenja Pažinu i Krešiću je planiran za 31. listopad, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close