Fatmir Alispahić

Suđenje za izazivanje mržnje: Tekstovi poticali na diskriminaciju

Svjedok je rekao da se u određenim tekstovima navodi kako su migranti došli da ''završe genocid koji su započeli Velikosrpski i Velikohrvatski elementi'', te se u jednom tekstu spominje i termin ''genocidni narod''.
Vijesti / Flash | 08. 10. 2021. u 18:48 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Fatmiru Alispahiću, optuženom za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, svjedok Državnog tužiteljstva je rekao da preporuke Ombudsmena za ljudska prava ukazuju da su tekstovi optuženog poticali na diskriminaciju.

Svjedok Tužiteljstva BiH Edin Ibrahimefendić potvrdio je na ročištu da je u aktu Institucije ombudsmena za ljudska prava navedeno da tekstovi na portalu Antimigrant.ba podstiču diskriminaciju nad migrantskom populacijom.

''Zatražili smo da se izjasne Regulatorna agencija za komunikacije, Federalna uprava policije i treća nadležnost bilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da utvrdi da li postoji osnov za kazneno gonjenje'', rekao je Ibrahimefendić.

Svjedok je kazao da se u tekstovima migranti nazivaju ISIL-ovcima.

''U preporuci se ukazuje na niz objava koje sadrže navode koji su jako zabrinjavajući. Objave na portalu upućuju na uvrede prema jednoj grupi, pozivanje građana da se samoorganizuju, da ne pružaju pomoć migrantima i ukazuje se da su takve izjave nezakonite i neutemeljene'', naveo je Ibrahimefendić.

Tužitelj Kasim Halilčević upitao je svjedoka da li je Institucija kroz svoje preporuke ustanovila da postoji djelo širenja mržnje, na što je svjedok rekao da postoji dovoljno indicija.

Odgovarajući na pitanje Obrane, kako su tekstovi optuženog izazivali elemente diskriminacije konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, svjedok je rekao da se u određenim tekstovima navodi kako su migranti došli da ''završe genocid koji su započeli Velikosrpski i Velikohrvatski elementi'', te se u jednom tekstu spominje i termin ''genocidni narod''. Obrana je rekla kako je većina članaka na portalu započinjala sa riječ ''ako'', na što je svjedok rekao da je Alispahić često koristio taj termin ali ne može potvrditi za sve tekstove

Na pitanje Obrane da li sabirni centar i logor imaju suštinski isto značenje, svjedok je rekao da nemaju jer riječ logor vuče puno “mračnije” značenje.

Obrana je istaknula da je prije samog postupka optuženi dobrovoljno uklonio određene tekstove s portala, na što je svjedok rekao da je primijetio da je uklonjen tekst o jednom aktivisti.

Optuženi Alispahić je upitao svjedoka da mu ukaže na konkretan dokaz kojim poziva građane da tretiraju migrante na nezakonit način, na što je svjedok kazao ''da nema sad taj tekst'' ali ''da je bilo negdje''.

Ranije je iz Tužiteljstva potvrđeno da se Alispahić tereti da je u više navrata, tijekom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Ova djela je, prema Tužiteljstvu, Alispahić počinio suprotno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH. Time je, kako se navodi, izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba koje su pročitale sadržaj, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih, na što je reagirala i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH.

Na ovom ročištu saslušana je i Amela Odobašić iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) koja je rekla da je ova agencija zaprimila preporuku od Institucije ombudsmena kojoj su odgovorili da RAK nema nadležnosti kada je pitanju reguliranje sadržaja online medija.

''Mi se nismo bavili analizom sadržaja pisanja Fatmira Alispahića jer nije u okviru naše nadležnosti'', kazala je Odobašić.

Sudija Goran Radević priopćio je da je Sud odbio zahtjev za saslušanje šest svjedoka Tužiteljstva, jer smatra da su nepotrebni za ovaj postupak.

Nakon što je Tužiteljstvo uložilo set materijalnih dokaza, Sud je okončao dokazni postupak Tužiteljstva.

Nastavak ročišta zakazan je za 22. listopad, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Alispahić, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close