Afera 'Respiratori'

Nastavak suđenja: Pehar se ne sjeća ili ne zna, Novalić 'spavao' na ročištu

''Cijelo vrijeme spavate, kad god vas nešto pitam vi kasnite'' - upozorila je sutkinja Begović Novalića.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2021. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Fahrudin Solak, jedan od optuženih u aferi 'Respiratori'

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima optuženim u aferi "Respiratori".

Na današnjem ročištu svjedočili su Davor Pehar, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Marina Bera, pomoćnik federalnog ministra zdravstva za organizaciju i razvoj zdravstvenog sustava..

U nastavku suđenja obrana je ustvrdila da se u spisku potrebne opreme kojeg je izradio FZZJ, ne navode se specifikacije, kakve respiratore je bilo potrebno nabaviti. Ravnatelj Zavoda Davor Pehar odgovara: Trebalo je konzultirati stručnjake.

Dosta dugo je trajalo svjedočenje Davora Pehara koji je izradio plan nabavke medicinske opreme i sredstava, na osnovu kojeg su nabavljeni respiratori.

Kako je javila N1 televizija, dosta zbunjujućih stvari je bilo tijekom ročišta.

''Bilo je dosta zbunjujuće na momente i teško za pratiti tko je kome i što sugerirao u cijelom procesu, kao i kako je nastao konačni spisak na osnovu kojeg su nabavljeni respiratori. ZZJ je izradio spisak, zapravo tri su spiska koja su se na kraju svela na onaj sa najosnovnijim''.

Pehar kaže da nije bio upoznat sa procesom nabavke respiratora sa specifikacijama koje su nabavljena.

Fahrudin Solak je pitao Pehara da li mu se činili čudno da se na tom spisku nalaze samo respiratori za djecu i odrasle bez posebnih specifikacija i objašnjenja, dok se pri nabavci kanti za smeće navode pet vrsta kanti za smeće različitih veličina, a kada su u pitanju respiratori – samo jedna stavka.

Odvjetnici obrane su potvrdili da se na tom spisku ne navodi nigdje da ti respiratori moraju biti isključivo za kliničko liječenje ili za liječenje oboljelih od covida 19.

Moglo se čuti dosta odgovora da ''ne zna'' ili da se ''ne sjeća''.

Tek pošto su respiratori stigli u BiH, ZZJ FBiH je dobio obavještenje da je jedna od ugovorenih strana i sam Zavod. Iz tog obavještenja se vidi da je Zavod trebao izvršiti provjeru respiratora, kazao je Davor Pehar.

''Nisam ništa uradio. Zavod nema stručne osobe za to'', rekao je Pehar.

Obavještenje im je stiglo 7. svibnja, a afera Respiratori u javnost je isplivala krajem travnja, dodao je.

Nakon što su obrane završile s unakrsnim ispitivanjem sutkinja je smušenog Novalića pitala da li želi nešto pitati svjedoka.

Novalić nije reagirao nakon čega mu se sutkinja Džemila Begović obratila:

''Cijelo vrijeme spavate, kad god vas nešto pitam vi kasnite'' - upozorila je sutkinja Begović Novalića.

Na prošlom ročištu iskaz je dala Aida Čorbeg, anesteziolog iz Travnika. Ona je pojasnila okolnosti komunikacije sa Novalićevom tajnicom Bahrom Džakom, koja se prema ranije prezentiranoj prepisci interesirala o kvaliteti pojedinih vrsta respiratora.

Iskaze su do sada pred sudom dali i bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, direktor tvrtke ''Cubicus'' Denis Đulalić, Novalićeva tajnica Bahra Džaka i Lejla Cilović Lagarija, stručna suradnica u Federalnom zavodu za javno zdravstvo, prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close