Slučaj Čauševića

Suđenje: Najbolji ponuđač na tenderu je 'Grafotisak', ali...

Na upit Obrane je li do kraja okončan proces izbora ''Grafotiska'', svjedoci se nisu mogli izjasniti.
Vijesti / Flash | 12. 07. 2018. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju bivšem direktoru Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Kemalu Čauševiću, svjedoci Državnog tužiteljstva su rekli da je najbolji ponuđač za tiskanje trošarinskih markica bio ''Grafotisak'' iz Gruda.

Svjedokinja Zagorka Kolunija je izjavila da je 2005. ispred Ministarstva financija Republike Srpske postavljena u povjerenstvo koje je na osnovu javnog tendera trebalo izabrati najboljeg ponuđača za tiskanje trošarinskih markica, piše BIRN.

Prema njenim riječima, u povjerenstvu su bili profesori Dževad Hozo i Mehmed Akšamija te su obišli tiskaru u Sarajevu, ''Grafotisak'' u Grudama i tiskaru ''Glasa Srpske''.

''Zaključak povjerenstva je bio da je najbolji ponuđač ‘Grafotisak’ i da su imali najbolje uvjete. Napravili smo izvještaj i predali ga Upravnom odboru UNO-a u Banjoj Luci'', kazala je Kolunija i navela da nije bila na predstavljanju izvještaja.

Kako BIRN navodi, bivšeg direktora UNO-a Kemala Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. U jednoj od točaka optužnice Čaušević se tereti da je prekoračio ovlaštenja i firmi ''Glas Srpske'' iz Banje Luke pribavio protupravnu imovinsku korist za vršenje usluga tiskanja poreznih markica, čime je oštetio proračun BiH.

Svjedok Mehmed Akšamija je ispričao da su članovi povjerenstva mišljenje o najboljem ponuđaču za tiskanje trošarinskih markica dali radnoj grupi i da je te stavove obrazložio na sastanku u Banjoj Luci.

''Holografska zaštita je najbitniji segment za tiskanje tih markica, što se tiče tehnološke opremljenosti, i postojala je u ‘Grafotisku’ u Grudama'', rekao je svjedok.

Na upit Obrane je li do kraja okončan proces izbora ''Grafotiska'', svjedoci se nisu mogli izjasniti.

Nastavak suđenja je 26. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close