Efikasnije informiranje

Suđenje Fadilu Novaliću i drugima u predmetu ''Respiratori'' bit će online

Suđenje će se prenositi 24. veljače.
Vijesti / Flash | 19. 02. 2021. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijenos suđenja u kaznenim predmetima koji se vode pred Sudom Bosne i Hercegovine će se vršiti online, a prvo takvo suđenje zakazano je za idući tjedan u predmetu "Respiratori" u kome se sudi premijeru Fadilu Novaliću i drugima, navode iz Suda BiH.

Prema priopćenju Suda BiH, prijenos će se vršiti preko kanala YouTube, odnosno preko posebno kreiranog i zaštićenog naloga koji će u skorije vrijeme biti dostupan na službenoj web-stranici Suda.

Prvi ovakav prijenos suđenja će biti 24. veljače u predmetu Fadil Novalić i drugi, priopćeno je.

„Naglašavamo da će se prijenos suđenja u početnoj fazi vršiti samo iz jedne sudnice, a u dogledno vrijeme sustav će se razviti i u ostalim sudnicama za druge kaznene predmete s povećanim interesom javnosti“, navedeno je iz Suda.

Korisnici naloga Suda će biti novinari kojima se odobri prijava za korištenje naloga, službene osobe u institucijama i organizacijama s kojima Sud ima sporazum o suradnji, kao i službene osobe koje vrše monitoring suđenja, te drugi uz obrazložen zahtjev, pri čemu će novinari koji prate suđenja pred Sudom imati prioritet u obradi prijava za korištenje naloga Suda.

„Novinari, koji prate suđenja pred Sudom Bosne i Hercegovine, imat će prioritet u obradi prijava za korištenje naloga, a prijava za akreditiranje podnosit će se na obrascu, uz potpisanu izjavu o korištenju te fotokopiju novinarske iskaznice. Prijava novinara bit će trajna i važit će do opoziva podnositelja ili ukidanja od strane Suda“, stoji u priopćenju.

Iz Suda BiH pojašnjavaju da će prijava službenih osoba važiti za određeno ročište ili kazneni predmet, dok će zahtjev drugih osoba važiti isključivo za određeno ročište. Nakon odobrene prijave, svi su dužni izvršiti najavu za konkretan predmet i ročište do kraja radnog vremena dan prije dana suđenja, a izuzetno najave na dan suđenja mogu biti uzete u razmatranje.

Prema priopćenju, Sud počinje s ovom praksom s namjerom poboljšanja platforme Suda za efikasnije informiranje javnosti o suđenjima u kaznenim predmetima, u cilju unapređenja suradnje sa zajednicom i jačanja transparentnosti rada, te imajući u vidu okolnosti izazvane globalnom pandemijom koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close